Vinter och kyla ökar risken för vissa sjukdomar och skador. Här kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på och vad du kan göra för att förebygga skadorna.

Utevistelse i alla väder

Hästar behöver komma ut i hagen dagligen, även om vädret inte är det allra bästa. De tål kyla och blåst bra och har ett behov av rörelse varje dag. Därför gäller det att anpassa hagarna efter det underlag som finns – i södra Sverige är det vanligare med problem med lera, i norra Sverige kan det vara stora mängder snö som ställer till det. 

När vädret växlar mellan plus- och minusgrader blir det lätt knöggligt och hårt i hagarna, och även halt på vägen till hagen. Här är det bra att förbereda underlaget inför vintern i god tid, och om man har möjlighet ha särskilda hagar som vinterhagar så att de inte blir alltför upptrampade.

Snö som börjar smälta kan samlas under hästens hovar – något som kan leda till att den halkar. 

Halka, broddar och broddsår

Snö som börjar smälta kan lätt samlas under hästens hovar, i värsta fall så mycket att den halkar och vrickar sig. När det är halt finns också risk att hästen fläker sig (benen går isär och den kan skadas allvarligt).

För hästens säkerhet kan det därför vara nödvändigt med broddar i hagen under vintern. Då är det även bra att se över flocken och tillgången till mat, så att man undviker att hästarna bråkar med varandra så gott det går. 

Att använda broddar på sin häst medför vissa risker. Se till att studera hästens rörelsemönster och förse den med skydd om den behöver, för att eliminera tramp med broddade hovar.

Broddar ska alltid skruvas ur när hästen transporteras och så snart de inte behövs. De flesta hästar sliter broddarna ojämnt i samma hov, därför kan det vara bra att byta slitna broddar i tid så att hästen inte snedbelastar hoven.

Tillgång till vatten

Hästen ska alltid ha tillgång till vatten, även när den är ute. Många hästar dricker mindre vatten när det är kallt, men det beror inte på att hästen är mindre törstig som många kanske tror. Studier har visat att hästar som erbjuds tempererat vatten på vintern dricker mer än de som får kallt vatten. Om det är väldigt kallt, byt vatten ofta så att det inte fryser. Det finns också speciella kar som håller vattet frostfritt.

Förstoppningskolik och sandkolik

Att många hästar dricker mindre, rör sig mindre i hagen och samtidigt kanske får ökad fodermängd för att hålla värmen, gör att risken för förstoppningskolik ökar. God tillgång till vatten och mer motion är två åtgärder för att undvika att din häst drabbas.

Om det är dåligt med mat i hagen finns det risk att hästen kan få i sig sand, vilket kan leda till sandkolik. Det är därför viktigt att din häst har tillgång till något att äta när den är utomhus. Om man sprider ut maten i hagen får hästen motion samtidigt som den letar efter maten.

Sandkolik kan delvis förebyggas med loppfrö, men drabbas hästen av kolik kräver det i värsta fall en bukoperation. Ibland kan det röra sig om 15–20 kilo sand som hästen har fått i sig och den sandfyllda tarmen kan då brista när man försöker operera den.

Fång

Det är viktigt att hålla en jämn balans mellan foder och motion. För mycket foder och för lite rörelse kan leda till en ökad risk för fång. Försök att motionera hästen om den helst bara står stilla i hagen.

Håll koll på staketen

Stora mängder snö som ligger emot eltråden i hagen kan göra att elen inte fungerar som den ska. Ibland kan det behöva skottas undan för att säkerställa att elen går fram.