Hela 95 procent av ryttarna kopplar ihop uteritt med varierad träning för hästen. Ridning i naturen har så många fördelar när hästen får gå på olika typer av underlag, lyfta på hovarna över stock och sten, klättra upp och ned i backar eller hoppa över ett dike. Med ett varierat upplägg för träning undviker ryttaren monotona rörelser som kan leda till förslitningsskador, samtidigt som hästen stärker sin kropp.
– Vad roligt att så många lyfter fram nyttan och glädjen med att rida ut! Varierad ridning är en viktig del i strävan efter att öka hästens hållbarhet och undvika risken för hältor. Förutom att det stärker hästens muskler, senor, leder och ligament får de flesta hästar bra framåtbjudning och ett fint lösgörande arbete som släpper spänningar i kroppen ute i naturen, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring.
De flesta av deltagarna i undersökningen ser sig själva som allroundryttare och för hela 94 procent av deltagarna ingår uteritten som en återkommande del i hästens träningsschema. Ryttarna i undersökningen säger sig främst använda uteritten till att träna hästens kondition, medan en grupp passar på att finlira på dressyrmoment och några passar på att hoppa i terrängen.
Hur många ramlar av?
Rädslan för att ramla av hästen i naturen kan vara en anledning till att en del väljer bort en skogstur. Enligt svaren i undersökningen visar det sig att 45 procent av ryttarna aldrig har ramlat av från sin nuvarande häst medan något fler, 54 procent, har ramlat av någon enstaka gång. Endast 1,5 procent ramlar av ganska ofta.
På frågan om hästen har skadat sig under uteritten svarar 88 procent nej, medan endast 5 procent har råkat ut skador. Oftast handlar det om småsår, broddtramp, balltramp, trampa på en vass sten eller en sträckning. Större skador kunde bland annat inträffa om underlaget gav vika och hästen trampade ned i ett hål.
Tips om säkrare uteritter från deltagarna
Många av undersökningens deltagare delar med sig av tips om hur man kan vänja den ovana hästen vid uteritter.
Att rida ut i skogen är en viktig del i den unga hästens utbildning, i undersökningens svar är endast 9 procent av hästarna mellan 3–5 år och resterande från 6 och uppåt. Ett återkommande tips för unga och oerfarna hästar är att börja med att promenera först. Att börja gå skogspromenader redan i unghäståren bidrar till att hästen blir trygg och lydig. Ta gärna med en mer erfaren häst som sällskap om du har möjlighet.
Ett annat återkommande tips är att ha hästen mellan hjälperna och avleda uppmärksamheten från det ”farliga” genom att låta den arbeta med övergångar, öppnor, slutor och skänkelvikningar. Någon fokuserar enbart på att skritta i skogen. Andra tipsar om att ta hjälp av någon med mer rutin om du känner dig osäker. Ha tålamod och låt det ta tid. Börja med småturer i hästens hemmamiljö, och utöka turerna försiktigt och successivt. Glöm inte berömmet!
* Undersökningen gjordes via Facebook med hjälp av verktyget Survey Monkey. Hela 1 036 ryttare deltog i undersökningen. Mer än hälften är allroundryttare, en fjärdedel rider mest dressyr, 14 procent hoppning och endast 8 procent ägnar sig mestadels åt fälttävlan.