Det finns en hel uppsjö av sadlar på marknaden idag, och det kan vara svårt att hitta rätt. Det är dessutom viktigt att sadeln passar framförallt hästen, men även ryttaren, för att inte orsaka problem och eventuella skador.
Köper du en ny häst kan det vara bra att höra med säljaren om vad hästen har haft för sadel - kanske kan sadeln följa med i köpet? Ta hjälp av någon med erfarenhet för att hitta rätt sadel till din häst, idag finns det särskilda sadelutprovare som jobbar med just detta.
Olika typer av sadlar
Allroundsadel
Allroundsadeln kan ses som ett mellanting mellan hopp- och dressyrsadel, och är vanlig på ridskolor.
Hoppsadel
Sadeln är anpassad för ridning med kortare stigläder, och underlättar för ryttaren att stå upp i balans i lätt sits. Sadeln har korta och runda kåpor så att skänkeln fortfarande ligger mot hästen, trots att stiglädren är korta. Knävulstren är tjockare så att man kan ta ett lätt stöd mot dem. Hoppsadeln har också ofta tjocka bakvulster för ett bättre stöd.
Dressyrsadel
Dressyrsadeln är gjord så att man ska komma så nära hästens rygg som möjligt. Dressyrsadeln har långa och rakt skurna kåpor för att ryttaren ska kunna rida med längre stigläder. De äldre dressyrsadlarna har nästan inga knävulster alls, medan de moderna sadlarna har något tjockare knävulster.
Stigläder, stigbyglar och sadelgjord
När du ska köpa en ny sadel så behöver du också tänka på vad du har för stigläder och stigbyglar till sadeln. Det finns flera olika modeller på stigbyglar - även här skiljer det sig mellan vilka som är anpassade för hoppning och dressyr - men välj gärna en säkerhetsstigbygel, så att du undviker risken att fastna i stigbygeln om du ramlar av.
Även sadelgjordar finns i en mängd olika varianter och här skiljer sig utseendet stort mellan en gjord anpassad för en dressyrsadel och en gjord för en hoppsadel. Ta hjälp av personer med erfarenhet om du ska köpa din första sadel med tillbehör.
Tänk på det här:
- Sadeln bör ha en bred anläggningyta och ligga an mot hästens rygg så att trycket jämnas ut.
- Ha inte för långa sadlar på hästar med korta ryggar, som till exempel ponnyer, islandshästar och araber.
- Sadeln bör inte hindra bogens och frambenens rörelse.
- Sadeln får inte trycka på hästens ryggrad eller manke.
- Äldre sadlar kan behöva stoppas om, så att den passar din häst.
- Ha regelbunden koll på hur din sadel passar din häst - en sadel som passade för ett år sedan kan behöva justeras om hästen har musklat sig annorlunda eller på annat sätt ändrat sig i kroppen.
- Sadeln måste även passa dig som ryttare, testa dig fram för att känna vad som passar just din kroppsbyggnad.