Till Agrias sjukvårdsrådgivning kommer ibland samtal från kunder som vill bolla tankar om sin skadade eller äldre häst, och om det kanske är dags att avliva. Linn Stenbom är djursjukskötare och vårdkoordinator på sjukvårdsrådgivningen. Där får kunder rådgivning dygnet runt, vilket ingår i försäkringen.
– Oftast handlar det om frågor om man bör söka veterinär och hur mycket man egentligen bör utreda sin äldre häst, berättar Linn.
Fungerar som ett bollplank
Hos Agria jobbar människor som älskar djur och som oftast är djurägare. Linn Stenbom ställdes själv inför det svåra beslutet att ta bort sin häst under sommaren.
– Man måste fråga sig hur mycket man egentligen behöver veta om vad det är som är fel, kanske är det bättre att försöka se och känna efter hur hästen mår? Hur många bra dagar har hästen, och hur många dåliga dagar? Det är också här vi på sjukvårdsrådgivningen kan komma in och stötta hästägaren, fungera som ett bollplank.
Linn Stenbom upplever att hästägare oftast är väldigt ansvarsfulla när det väl är dags, att man inte drar ut på det oundvikliga allt för länge.
– Om man jämför med smådjur, som hundar och katter, så tror jag att det kan vara lite lättare att ta beslut om avlivning av en äldre eller skadad häst. Det kan nog bero på att det blir så tydligt med en häst, om det till exempel är en kraftig hälta – då kan den ju inte fortsätta att bara gå där i hagen. Men en hund eller katt kan man lyfta upp och hjälpa på ett annat sätt.
Ett värdigt avslut
Många hästägare som haft en lång skadehistorik på sin häst har kanske nära kontakt med sin veterinär. Men för den som vill ha stöttning finns kunnig personal på sjukvårdsrådgivningen bara ett samtal bort.
– Det gäller att alltid ha hästens bästa i åtanke, oavsett hur svårt beslut det är för hästägaren, säger Linn, och konstaterar att när en häst mår dåligt finns det inte så mycket man som ägare kan göra för att underlätta.
– Hästens rörelseapparat måste fungera, annars blir det inte ett drägligt liv. Där kan vi på sjukvårdsrådgivningen komma in som ett stöd till hästägare som måste fatta ett beslut.
– Egentligen har nog många som kontaktar oss redan tagit beslutet, men de behöver få en bekräftelse på att det är rätt och att det är för djurets bästa. Det kommer vara jobbigt för ägaren, men för hästen innebär det att den inte längre behöver ha ont, den får ett värdigt avslut.
Ett sista farväl till din häst
Det är aldrig lätt att släppa taget om sin älskade häst. På webbsidan "Den sista kramen" har vi samlat artiklar, skrivna av veterinärer och psykologer, som vi hoppas kan hjälpa dig genom sorg och svåra beslut.