Hästens rygg rör sig på olika sätt beroende på gångart. I skritt är ryggen relativt rörlig, medan den är mindre rörlig i trav - detta på grund av att den stora ryggmuskeln är aktiv för att stabilisera ryggen.
Galoppen är den gångart där hästens rygg är som mest rörlig. Går hästen i höger galopp bidrar ryttaren med tryck på höger sida om sadelbommen och i vänster galopp tvärtom.
Under sadeln
Det är viktigt att man har en sadel som passar hästen - då behöver man oftast inte ha något annat än en vojlock eller ett schabrak under sadeln. Vojlocken är formad efter sadeln, medan schabrak är mer fyrkantig i formen. Båda läggs mellan hästens rygg och sadeln, och har som uppgift att hålla sadeln ren samt skydda hästen mot skav och sår.
Idag finns det vojlockar och schabrak i en mängd olika former och material, där de oftast är anpassade efter vilken typ av sadel som används - dressyrsadlar har en annorlunda utformning jämfört med hoppsadlar eller islandssadlar, till exempel.
I vissa fall behövs en padd mellan sadeln och schabraket för att fördela trycket över hästens rygg, men en sadelpadd kan aldrig kompensera en dålig sadel. Paddar finns i olika material, vanligast är en gelépadd eller en fårskinnspadd.
Var uppmärksam på tecken på felaktigt tryck på hästens rygg:
- Krull på huden
- Svettfria fläckar under sadeln efter ridning (sadeln kan i vissa fall trycka så hårt på hästens rygg att porerna som hästen svettas genom kläms ihop).
- Håravfall
- Svullnader
- Sår
En häst med sadelproblem kan också visa det genom att:
- Bli tryckkänslig
- Verka besvärad vid sadling
- Kräva längre uppvärmning för att bli lösgjord
- Visa ovilja att lyfta benen vid t ex skoning
- Få stum gång
- Använda frambenen mer än bakbenen vid t.ex. klättring
- Svara dåligt på träning
En bra sadel ska:
- Tillåta bogfrihet
- Ha lagom bombredd, dvs ej vara för trång eller för vid
- Ha tillräcklig höjd för manken
- Ha en sadelgjord som hamnar på rätt ställe
- Ha bra bossor som fördelar tryck och ger bra stöd
- Passa ryttaren