Förbered hästen från marken
Innan du rider ut uppsuttet, träna din häst från marken med hjälp av exempelvis ledövningar (stanna, backa, flytta i sidled och så vidare). Promenera med hästen vid hand för att bygga självkänsla och stärka er relation, ge din häst tid att undersöka eventuella ”faror” och att vänja sig vid ljud och dofter.
Börja med detta tidigt om du har en unghäst. Den unga hästen kan även få följa med som handhäst till en van och lugn kompis.
”Jag vill att mina hästar ska hitta i närområdet och veta var de går. Jag har promenerat med min fyraåring cirka tio kilometer i veckan i flera månader. Nu kan jag rida ut och promenaderna har gjort det enkelt för henne att lyckas.”
Aktivera din spända häst
Om din häst spänner sig, ge den annat att koncentrera sig på. Du kan exempelvis styra runt träd och låta den kliva över stock och sten – eller använda dig av dressyrövningar som skänkelvikning och bakdelsvändning.
Ett annat tips är att inte alltid galoppera på samma ställe, hästen ska byta gångart på din signal och inte för att ni kommer till en viss backe.
Som en ryttare skriver: ”Med tempoväxlingar och övergångar blir hästen mer samarbetsvillig och lyhörd. Utemiljö gör ALLTING roligare att träna på.”
Naturen – en tredimensionell ridbana
Utnyttja exempelvis träd och stenar för lösgjordhet och samling. Backar och varierande underlag sätter hästen i naturligt arbete.
”Rid kuperat, då får hästen annat att tänka på än vad som kan vara ’farligt’. Samtidigt som du övar balans, benlyft och alla muskler.”
Andra tips från enkäten är att göra halt på vägen uppför och nerför backar, samt att lära hästen att kliva upp på stubbar med frambenen.
”Om du vill hoppa, välj någon liten gren eller stock med bra underlag runt till att börja med, och ha gärna en erfaren häst framför. Hoppa bort från stallet och trava eller galoppera aldrig mot ert stall förrän ni har riktigt bra kommunikation, hästen och du.”
Tryggt sällskap på turen
Väldigt många ryttare poängterar hur effektivt det är att ha med en lugn och trygg hästkompis i början. Går inte det är ett alternativ att låta en stabil person gå bredvid och leda när du rider. Prata gärna lugnande med hästen – och smek den för att sänka hjärtfrekvensen. Korta slingor (samma väg många gånger om) utan trafik räcker i början, utöka successivt.
Våga släppa ut tygeln
Överdrivet korta tyglar kan göra hästen mer spänd. Ryttare ger i enkätsvaren råd om att våga släppa ut längden på tygeln lite, så hästen vänjer sig vid långa tyglar pö om pö.
”Kom ihåg att aldrig ’stänga in’ din häst med att ha korta tyglar och klämma med benen samtidigt om den blir rädd. Då flyger den åt det enda håll som inte är ’stängt’, det vill säga uppåt.”
Miljöträna i naturen, ofta
Genom att rida ut ofta miljötränar du hästen på ett naturligt sätt, den vänjer sig vid ljud och vid att djur eller fordon kan dyka upp. Många av ryttarna i enkäten vittnar om hur hästar som från början varit stressade i skogen har blivit lugna och trygga – med tid, träning och erfarenhet.
”Min var helhispig i början, nu kan jag rida 20 centimeter från vägskrapan utan problem! Allt går med tålamod.”
Behåll lugnet själv
Flera av de svarande lyfter fram hur avgörande ryttarens eget ”mind-set” är, att du själv kan spänna av och förmedla trygghet till hästen. Någon skriver: ”Slappna av och njut. Låt telefonen vara, sätt på ljudlös och lämna i fickan!”
Ta hjälp av en annan ryttare
Är du själv rädd kan det smitta av sig på hästen. ”Om det inte känns bra, låt någon annan rida ut din häst så att den vänjer sig.”
Någon ger även rådet att träna uteritt för tränare, exempelvis är tränarkåren inom distansritt proffs på detta.
Läskiga föremål
Ett tips från enkäten är att lära hästen att gå fram till saker som är ”läskiga” och om möjligt nudda dem med nosen, för att få en godbit. ”Min häst har till och med gått fram till en parkerad grävskopa på uteritt, nuddat med nosen och sedan väntat på godis!”
En annan ryttare påpekar att det inte är något nederlag att sitta av hästen och leda den förbi det som skrämmer: ”Om hästen skulle reagera och bli rädd för något hoppar jag av och leder den förbi, med mig själv mellan min häst och det ’farliga’. Allt för att göra saker så odramatiskt som möjligt.”
Se ute som det nya inne
Ytterligare en respondent tycker att vi borde vända på perspektiven och i högre grad se uteridning som det normala – och ridhus/ridbana som undantaget. Någon annan sjunger för hästen för att lugna både djuret och sig själv. Och en tredje person tycker att man kan ”leka” med sin häst på uteritten för att stärka relationen:
”Lek och låt hästen vara med och bestämma vägen, rid rakt in i skogen och låt din häst söka sin väg. Låt hästen få använda sin lust och sitt huvud/mentala styrka. Beröm mycket! Hoppa över stockar och sten, känn hästens glädje och låt hästen känna din!”
* Undersökningen gjordes via Facebook med hjälp av verktyget Survey Monkey. Hela 1 036 ryttare deltog. Mer än hälften är allroundryttare, en fjärdedel rider mest dressyr, 14 procent hoppning och 8 procent ägnar sig mestadels åt fälttävlan.