Det är oftast underlaget som ställer till det i vinterhagarna, under hösten blir det lätt upptrampat och lerigt på vissa ställen i hagen.
Vid grindar och foderplatser kan det behövas extra sand eller grus, eller ett större jobb med dräneringen om marken är väldigt upptrampad. En djup och lerig hage är inte bara en skaderisk, den gör även att hästarna inte vill röra sig särskilt mycket.
Håll koll på staketen
Se till att alla stängsel och staket är hela, väl uppsatta och underhållna, och att de är utformade så att hästarna inte riskerar att skada sig på dem. Trådar ska vara sträckta och väl synliga. Det är förbjudet att ha staket med taggtråd hos hästar.
När snön kommer kan snövallar vid staketet göra att eltråden inte fungerar som den ska, då får man ge sig ut och skotta undan snön.
Glöm inte vattnet
Även under vintern behöver hästarna ha tillgång till friskt vatten, som inte riskerar att frysa, i hagen. Om hästen dricker för lite finns risk för att den drabbas av förstoppningskolik eller blindtarmsförstoppning.
Det kan vara bra att investera i uppvärmda vattenkoppar i hagen, eller särskilda vattenbaljor som gör att vattnet inte fryser.
Tänk på det här
- Vinterhagar är oftast lite mindre än sommarhagarna, då är det extra viktigt att mocka hagen.
- Ha gärna flera utfodringsplatser, det gör att hästarna rör sig mer i hagen och att marken inte blir lika upptrampad.
- Om du har din häst ute mer än 16 timmar per dygn under vintern (dygnsmedeltemperatur under +5 grader Celsius) ställer Jordbruksverket vissa krav på hagen. Hästen måste då ha tillgång till en ligghall hela dygnet som ger skydd mot väder och vind, samt utgör en torr och ren liggplats.
En ligghall består ofta av tre väggar och ett tak, hästarna hålls inte instängda utan kan själva välja när de vill använda den.