Den som har spenderat mycket tid i stallet har troligtvis någon gång hört uppmaningen att ”om du är rädd, visa absolut inte det för hästen”.

– Jag, som växte upp i stallet för 15–20 år sedan, fick veta att visade du att du var rädd så var det kört. Men rädsla är väldigt naturligt och framför allt i en hästkontext, rädslans grundfunktion är ju att skydda oss, konstaterar Elise Lindman och fortsätter:

– När det kommer till hästar hanterar vi stora flyktdjur, det kan hända saker väldigt snabbt och man kan göra sig väldigt illa. Så det är helt rimligt att bli rädd.

Respekt för flyktdjuret hästen

Hon menar inte att du ska rida runt och vara konstant orolig, men det gäller att vara uppmärksam och ha respekt när man håller på med flyktdjur.

– Många upplever dock att rädslan är hindrande när ens eget stressystem ständigt är aktiverat och du inte kan göra det du egentligen vill. För oss som håller på med hästar kan det bli extra besvärligt för att hästen känner av det.

– Därför fungerar sällan den gamla devisen att inte visa hästen att du är rädd, hästen känner ju det ändå. Så det blir nästan bara värre när vi ska försöka säga ”jag är supertuff” när man egentligen bara känner sig jätterädd.

Idrottspsykologen Elise Lindman bredvid en islandshäst.Ger råd i appen HayHay

Elise Lindman är leg. psykolog, idrottspsykolog samt instruktör på islandshäst. Dessutom ingår hon i det professionella hästteam som ger råd i appen HayHay. Exempel på andra kompetenser i teamet är etolog, foderrådgivare, hovslagare, hippolog, bettkonsult och lastningsinstruktör.

Har du Agrias Häst Extra-försäkring? Nu erbjuds du ett års prenumeration på HayHay+ utan extra kostnad (värde 479 kr). Då ingår personlig rådgivning från hästteamet och obegränsad tillgång till AI-assistenten Stella. Logga in på Mitt Agria för att läsa mer och för att hämta din kod.

Till erbjudandet på Mitt Agria

Normalisera och acceptera

Det är vanligt att tänka att du vill bli av med din rädsla för att kunna göra det du vill. Men då blir det lätt att man ger rädslan makten, vilket kan göra att den dyker upp allt oftare. Just för att fokus hamnar på rädslan i stället för på det du vill kunna göra.

Kanske handlar det om att våga kratsa hovarna, rida ut, galoppera, hoppa eller att rida i grupp. Elise Lindman tycker att man ska försöka normalisera rädslan och acceptera att den finns där.

– Ju mer du försöker trycka undan den och vara tuff, desto mer knackar rädslan på. Det gäller att acceptera den, till exempel genom att tänka ”jag behöver utmana mig att göra det här tillsammans med rädslan”. När vi har bevisat för oss själva att vi klarat av det vi var rädda för, då minskar rädslan successivt. Det är sällan man går direkt från att ha varit jätterädd till att bli helt orädd.

Bygg en strategi i flera steg

Det handlar om att skapa en sorts strategi där du bemöter rädslan stegvis. Första steget består ofta av att säga det högt, att berätta för andra att du är rädd och vad du är rädd för. Kanske för en ridlärare eller en stallkompis. Ofta får man då höra att någon annan är rädd för samma sak, eller för något helt annat. Tillsammans kan man hjälpas åt att möta rädslan.

Rädsla blockerar också vår förmåga att tänka klart och att använda kroppen som vi brukar.

– Man kan få hög puls, börja svettas och det känns som att kroppen inte svarar. Vissa kan få besvär med magen och behöver springa på toa, det är så vårt stressystem fungerar, säger Elise Lindman.

”Min häst går inte att rida ut på”

Genom att undvika att möta dina rädslor kan du omedvetet börja skapa en identitet som stärker undvikandet av det som skrämmer. Exempel på detta är när man börjar uttrycka saker som "jag är inte en galopptjej" eller "min häst går inte att rida ut på".

– Om det är uteritter som är din rädsla, kanske för att ni måste passera något som upplevs som skrämmande och problemet har eskalerat, testa att ta hjälp av en annan ryttare som kan sitta upp på din häst – utan att ha med rädslan i ryggsäcken. Så kan du själv rida en häst som är trygg. Det handlar om att bryta mönster, det blir sällan bra när både häst och ryttare är rädda för samma saker, säger Elise Lindman.

– Målet bör vara att minska oron snarare än att den ska försvinna helt och direkt, att det bara är då du har lyckats. För dit kanske man aldrig kommer helt och hållet. Kan du i stället minska på rädslan, att övervinna vissa hinder men ibland ändå oroa dig, har du kommit en lång bit. Då får du också känslan av att ”jag kan påverka det här, jag kan jobba med det”. Det ger en otrolig frihet, avslutar hon.

Psykologens tips för dig som upplever ridrädsla

  • Glöm inte att det kan vara bra med ett visst mått av rädsla. Det innebär att ha ögonen med sig, att kunna förutspå sådant som skulle kunna bli en farlig situation.
  • Om du känner att rädslan kommer krypande, tänk på hur du andas. Ta långa andetag, med fokus på lång utandning.
  • Att stryka hästens hals och klappa hästen utsöndrar lugnande hormoner. Det gäller att hitta ett sätt som funkar för dig, som får dig lugn.
  • Rider du på ridskola och är rädd för något är det viktigt att prata med din ridlärare eller någon annan vuxen, så att du kan få hjälp att hantera rädslan och kanske lite extra tid på dig för just det du är rädd för.
  • Försök ha ett förhållningssätt till rädslan där du låter den komma – och snarare fokuserar på hur du ska hantera den om den dyker upp.