Hästar är gräsätare och behöver en foderstat med mycket grovfoder för att tillgodose sina tuggbehov – att välja rätt grovfoder, med rätt näringsvärden, är viktigt för hästens hälsa och välbefinnande.
Malin Connysson arbetar som lärare och forskare och framhåller vikten av att bara köpa analyserat grovfoder.
– Att köpa ett oanalyserat grovfoder, det är att köpa grisen i säcken, konstaterar hon.
För lättfödda hästar är det extra viktigt att ha ett grovfoder med relativt mycket protein, vilket kan spädas ut med halm för att tillgodose tuggbehovet. Högpresterande hästar kan ofta stå på nästan fri tillgång till grovfoder, som kompletteras med kraftfoder vid behov.
Kraftfoder – behövs det?
Om en häst behöver kraftfoder eller inte beror dels på vilket grovfoder den får, dels på vilken typ av häst det är och vad den har för aptit.
– En vanlig hobbyridhäst klarar sig bra på ett grovfoder med tillräckligt högt smältbart råprotein, kompletterat med mineraler. Mineralerna är oftast det enda tillskottet som behövs, menar Malin Connysson.
Förr bestod kraftfoder av havre eller pellets, idag finns mängder av tillskott och olika slags kraftfoder. Många hästägare vill gärna ge något mer än bara hö, hösilage eller ensilage, även när det egentligen inte behövs.
– Idag är folk kanske ändå lite mer öppna för att det faktiskt räcker med grovfoder. Men väldigt många vill gärna pytsa på med någonting.
I sitt jobb får Malin Connysson ofta frågor om vilka tillskott hon rekommenderar, vad och hur mycket man bör ge. Trots att det finns ett enormt utbud av tillskott och kraftfoder är det viktigt att fokusera på ett riktigt bra grovfoder, menar hon.
Ger råd i appen HayHay
Malin Connysson är husdjursagronom och forskare vid SLU, med fokus på träningsfysiologi och hur hästhållning och utfodring påverkar sporthästar. Dessutom ingår hon i det professionella hästteam som ger råd i appen HayHay.
Exempel på andra kompetenser i teamet är etolog, idrottspsykolog, hovslagare, hippolog, bettkonsult och lastningsinstruktör.
Har du Agrias Häst Extra-försäkring? Nu erbjuds du ett års prenumeration på HayHay+ utan extra kostnad (värde 479 kr). Då ingår personlig rådgivning från hästteamet och obegränsad tillgång till AI-assistenten Stella. Logga in på Mitt Agria för att läsa mer och för att hämta din kod.
Till erbjudandet på Mitt Agria
Grovfoder till kolikhästar
För hästar som lätt får kolik tipsar Malin om att det är bra att se till att man köper tillräckligt med grovfoder för hela året, för att undvika foderbyten – något som kan öka risken för kolik.
– En bra foderplanering och korrekt lagring av grovfodret är viktigt. Hästen bör också alltid ha tillräckligt med vatten, både ute och inne, så att den kan dricka hela dygnet. Rena vattenkoppar med bra flöden och eventuellt extra salt i maten när det är varmt kan hjälpa till att hålla vätskebalansen.
Det kan även vara bra att använda hink istället för vattenkopp, så att man vet hur mycket hästen fått i sig. Många hästar dricker dessutom bättre ur hink, även om de flesta klarar sig bra med vattenkopp.
Så håller du koll på fodret
- Du kommer långt med att titta på grovfodret, att det ser okej ut, att det är grönt och inte har några synliga fläckar.
- Lukta på grovfodret så att det doftar bra, det ska inte lukta unket.
- Lär känna ditt eget grovfoder. Många foder kan ha en speciell doft, men det är så just det fodret brukar lukta.
- Känn efter så att fodret inte är varmt, då har det börjat växa mikroorganismer i det.
- Var observant på torrhö som börjar damma på ett annorlunda sätt. Möglet kan växa in i stråna så att det inte syns utanpå fodret, men det kan ibland visa sig som ett fint damm.