Hos Agria Djurförsäkring ökade antalet försäkrade importer med totalt 25 procent under 2020 jämfört med året innan. Även Svenska Islandshästförbundet (SIF) kan vittna om att många spekulanter blickar utomlands.
– Köpare hör av sig dagligen och är på jakt efter hästar. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med islandshästar födda i Sverige i förhållande till efterfrågan, säger Anna Bergqvist som är styrelseledamot i SIF.
Hon förklarar att den brist vi ser nu har sina rötter i att svensk avel gick ner ganska rejält för ett par år sedan. Det är svårt att få ekonomi i hästuppfödning och när det dessutom tillkom ytterligare avgifter gav många uppfödare upp.
Efterfrågar utbildade hästar
Idag vill många köpa häst, covidpandemin verkar ha ökat efterfrågan ytterligare, men det finns få islandshästar på marknaden i den ålder som främst efterfrågas.
– Köpare verkar ha blivit mindre intresserade av att utbilda själva, många vill ha en färdigutbildad häst. Så vi ser absolut att importerna har ökat, inte minst förra året och i år. Islandshästar är lagom stora, har bra lynne, är lätta att hålla i flock och hela familjen kan rida. Vi på SIF upplever att många väljer att ”gå över” till islandshäst, berättar Anna Bergqvist.
Hon har fått tag i statistik från Island som visar att 306 islandshästar exporterades till Sverige 2020, vilket är den högsta siffran på tio år.
Importerna är ofta känsligare
Anna Bergqvist är vid sidan av styrelseposten i SIF själv aktiv inom sporten. Hon driver företaget Vibys Islandshästar tillsammans med sin syster, är utbildad islandshästinstruktör och licensierad instruktör i centrerad ridning. Dessutom har hon lång erfarenhet av att importera islandshästar till Sverige.
– Islandsimporterna är ofta känsligare än de svenskfödda hästarna. I grunden är det positivt, men det kan få negativa konsekvenser om du exempelvis är förstagångsköpare och lite osäker. På Island går hästarna fram överallt, man rider i högre tempo än på en svensk ridskola. Det är helt normalt för dem, men det gäller att inte bli rädd.
En annan skillnad är att hästar från Island inte är ridna så mycket med handen utan mest för sätet, de är oftast tränade av ryttare med väldigt god balans.
– Hästarna är inte vana vid att ryttaren håller balansen i munnen och tycker att det är jätteobehagligt, vilket egentligen är sunt. En sådan häst blir stressad av att ridas med mycket hand och kan försöka springa ifrån obehaget, säger Anna Bergqvist och fortsätter:
– Vi har importerat hästar från Island sedan 1997, förr skilde det mer i ridning jämfört med Sverige, men utbildningssystemen går mer och mer ihop. Det är egentligen bara det där med handen och tempot som skiljer.
Lär sig ”prata hästspråk”
Något som är positivt med hästarna från Island är att de är bra på att ”prata hästspråk”. De har fått gå länge med sina mammor som föl, och har sedan växt upp och blivit uppfostrade i blandade flockar med både jämnåriga lekkamrater och äldre hästar.
– Jag tycker inte att föl ska födas upp i box och i små rasthagar, de lär sig massor av sin flock. När vi tar hem hästar från Island är det mer eller mindre bara att släppa ut dem i flocken med de andra direkt, så länge de är mätta och belåtna. Hästarna är sällan rädda utan hälsar helt okomplicerat. Vi ser nästintill inga konflikter eller uppgörelser, berättar Anna Bergqvist.
Annas tips till dig som funderar på att importera en islandshäst
- Tänk på smittskyddet och stallhygienen! På Island finns inte de virus som svenska hästar kan drabbas av, de nyanlända islänningarna är därmed extra mottagliga och känsliga.
- Flygresan till Sverige ger mjölksyra i musklerna så man behöver ha ett system för hur hästarna fodras, vattnas och så vidare både inför avfärd och vid ankomst. Du kan inte heller börja träna för fullt direkt.
"Om det är en utbildad häst börjar vi rida på den samma vecka den anländer, hästen är van vid daglig motion och det hjälper den att komma in i rutinerna. Men givetvis rider vi varken intensivt eller länge i början.”- Var extremt noga med säkerheten, agera tryggt och lugnt när du hanterar din nya häst. Även om du har provridit den på Island kan den ha påverkats ganska rejält av flygresan och omställningen.
"Vi sitter alltid upp i boxen först, och känner av så att hästen inte blir stressad och exempelvis skjuter rygg. Någon får alltid hålla den vid uppsittning i början, det gäller att vara otroligt noggrann med säkerhetsrutinerna.”- Det finns inga svidknott på Island, vilket gör att importerade individer ofta drabbas av eksem när de utsätt för de svenska knottens saliv. Förhoppningsvis är ett vaccin på gång mot sommareksem, men till dess gäller det att skydda sin häst.
”Vi har alltid alla våra hästar täckade med flug- eller eksemtäcken på sommaren, i övrigt går de ute dygnet runt vilket fungerar bra. Det är säkert skönt för hästar oavsett ras att slippa insektsbetten!”- På Island har man väldigt bra jordar vilket gör att hästarna inte alltid behöver mineraltillskott. Här i Sverige är marken mer utarmad, bland annat innehåller den låga halter av selen. Så även om säljaren säger att din häst inte behöver mineraler, utöver det som finns i gräs och hö, kan den vara i behov av tillskott här.
- Islandshästar är vana vid att gå i flock med kompisar. Det mår de bäst av att få göra även i Sverige!