Det föds cirka 800 islandshästföl i Sverige varje år och de flesta är friska, pigga små fölungar. Förutom de tre vanligaste diagnoserna kolik, traumatiska skador och bockhov kan fölen få problem med felaktiga benställningar. Fölsepsis eller fölsjuka, och Rhodococcus equi-infketioner, är däremot inte vanligt förekommande i rasen.

– Det allra viktigaste för hästuppfödare är att se till att fölet får i sig av den livsnödvändiga råmjölken det första dygnet. Utan råmjölken har fölet inget skydd mot infektioner, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

Säkra fölets närmiljö

Många traumatiska skador, som är vanligt återkommande bland föl och unga hästar, går att förebygga genom att säkra fölets närmiljö – stallet, boxen och betet.

– Föl och unga hästar är nyfikna på omgivningen, men har inte lärt sig vad som är farligt. Genom att se över kritiska delar som exempelvis hagstaket och el, galler och vattenhinkar i boxen, utstickande dörrhandtag och hala golv kan hästägare undvika många traumatiska skador, säger Anette Graf.

Kolik

Kolik hos föl handlar oftast om mekoniumförstoppning, som orsakas av att fölet inte har bajsat ut sitt tarmbeck. Detta bör ske inom fyra timmar efter födseln, annars riskerar fölet att drabbas av förstoppning. Tarmbecket är mörkt och är ofta format i hårda små bollar. Kontakta alltid veterinär för rådgivning, men lindrigare fall kan lösas genom att ge Microlax eller annat laxermedel.

Symtom på kolik är:

  • Fölet krystar och försöker bajsa, det kan vifta irriterat med svansen.
  • Fölet krafsar med hovarna och tittar mot buken.
  • Om symtomen blir kraftigare kan fölet lägga sig på rygg och försöka rulla.

Traumatiska skador

Traumatiska skador uppkommer ofta på betet. Här är det viktigt med noggrann visitering av fölet, dagligen. Men det räcker inte med ett snabbt ögonkast utan känn igenom hästen ordentligt, säkra att den inte har några mindre sår eller andra skador.

Små sårskador ska i första hand tvättas rent med vatten eller koksaltlösning. Om såret däremot är nära en led, behöver sys eller kräver omfattande vård är det viktigt att kontakta veterinär. Sticksår i en led och större krossår kräver alltid snabb behandling.

Tänk också på att insekter kan vara irriterande, orsaka att flocken springer/vandrar mer än vad fölen tål och kan orsaka infektioner, exempelvis ögoninflammationer. Se till att hästar på bete har möjlighet att hitta skydd mot insekterna.

Bockhov

Bockhov kan utvecklas om fölet växer för fort och innebär att senan förkortas så att fölungen till slut står på tå, så kallat ballerinasyndrom. Bockhov är vanligast på föl som är sex till åtta månader gamla. Behandlingen, som måste sättas in snabbt, består av verkning och specialbeslag.

Läs om försäkringen Agria Foster & föl

Föl Veterinärvård & Livförsäkring