Vad är fölsjuka?
Fölsjuka är en allvarlig bakterieinfektion som drabbar fölet under de första levnadsveckorna när fölets egna antikroppar inte ger fullt skydd. Infektionen börjar någonstans i kroppen som ledinfektion, hjärnhinneinfektion, lunginflammation eller diarré och kan i värsta fall utvecklas till en allmän blodförgiftning, s.k. fölsepsis. Bakterierna kommer via inandningsluften, genom munnen eller infektion i naveln.
Okomplicerad fölning
Håkan Hälls fölunge Denada hade en okomplicerad förlossning, kom snabbt på benen och diade bra. Fölet föddes mitt på dagen så det fanns många timmar som Håkan hade bra uppsikt över både sto och föl.
- Hon fick komma ut och röra på sig på kvällen och sprallade och busade, hon var ett piggt och fint föl. Därefter fick fölet komma in med sin mamma Ensenada på natten och vi kunde vaka över dem via kamera. Natten var lugn så vi gick och la oss några timmar för att sova, säger Håkan Häll.
- När jag kom ut på morgonen låg fölungen helt utslagen, jag lyckades få lite liv i henne och fick upp henne på benen. Hon ville inte äta alls utan var helt utan ork och hade även fått diarré, det var då jag förstod att det kunde vara fölsjuka. Jag lyckades mjölka ur mamman och fick i fölungen någon deciliter råmjölk, vilket kan ha räddat hennes liv. Veterinären kom ut och sa ganska direkt att hon inte skulle kunna göra så mycket på plats för detta föl, det bästa var att skynda sig iväg till klinik så fort som möjligt, säger Håkan Häll.
Osäkert om fölet skulle klara sig
- Sagt och gjort, vi åkte direkt till kliniken. Det var tur att vi kom in så fort annars hade vi inte klarat hennes liv. De tog prover på fölungen och kunde konstatera fölsjuka, en svår infektion i blodet. Veterinären satt in behandling och hon fick ordentligt med vätska, men hennes liv hängde på en skör tråd i flera dagar och det var länge osäkert om hon skulle klara sig. I samband med att fölet fick behandling mot fölsjukan så klarade inte hennes mage sin mammas mjölk längre, så då fick de sätta in behandling även mot det.
Fick vara kvar på kliniken i åtta dygn
- Denada stod på kliniken i åtta dygn, hade vi inte haft Agria Foster & fölförsäkring så hade vi helt enkelt inte haft råd att behandla henne, för just då var framtiden väldigt oviss. Stoet var tack och lov väldigt förstående och lugn hela tiden och lät oss ta hand om hennes fölunge, det var tur i oturen att det här hände med ett sådant sto som mamma, säger Håkan Häll.
Dagarna på Strömsholm, med behandlingar, efterkontroller och allt där till, gick totalt på cirka 130 000 kronor. Tack vare foster- och fölförsäkringen så landade Håkans egen nota istället på cirka 30 000 kronor.
- När vi äntligen fick åka hem var fölungen pigg och glad, men vi fick fortsätta med behandlingen för magen ett tag till. När infektionen väl var bort så vände allt på en dag, och idag har hon inga som helst men av fölsjukan, avslutar Håkan Häll.