Hon har spenderat många år i kalla ridhus, men att träna och hjälpa unga ryttare är något som Ann Hellström brinner för. Idag har hon dragit ner på antalet träningar, men hon finns fortfarande kvar som stöd till många inom ridsporten.
– Det är många som ringer och frågar om råd, det tycker jag är jätteroligt. Kan jag inte svara på det de frågar om så tar jag gärna reda på det. Det tror jag gör att folk känner sig trygga, idag behövs det någon pålitlig som kan ge ett uppriktigt svar, konstaterar Ann Hellström.
"Ridskolan har så mycket att lära ut"
När det kommer till att råda inför köp av en ny ponny, kanske den första, betonar Ann hur viktigt det är att just ta hjälp.
– Många är ju okunniga när man funderar på att köpa sin första ponny. Det finns tyvärr en trend att barnet går på ridskola en till två terminer och sedan tjatar sig till en ponny. Jag hade önskat att de stannade kvar ett tag, för ridskolan har så mycket att lära ut till barnen.
På ridskolan får barn lära sig allt från grunden, inte bara ridning utan även allt runt omkring. Är man intresserad och vill lära sig mer så finns oftast stora möjligheter till det på en ridskola.
– Ridskolorna fyller ett stort behov. Ju längre barnen går på ridskolan, desto bättre är det, anser Ann Hellström.
Börja med att sätta upp mål
Är det ändå dags för en egen ponny är det viktigt att ta hjälp av kunniga personer med stor erfarenhet.
– Om en förälder funderar på att köpa en ponny brukar jag alltid fråga vad de har för mål eller vision, vad de tänker sig med sin ponny. Vill barnet tävla eller mest rida i skogen? Det gäller att bestämma sig vilken väg man ska gå, prismässigt men även vilken typ av ponny ni ska titta på.
När ponnyn ska provridas är det bra att ha med sig någon familjen litar på och som är erfaren.
– Låt gärna säljaren rida ponnyn först, det säger rätt mycket om hur den är. Filma när både säljaren och ni rider. Finns det möjlighet tycker jag att man ska åka och provrida mer än en gång, och gärna även rida ut i naturen.
Var med ponnyn i stallet
Det är inte bara själva ridningen som ska kännas bra när det närmar sig köp, det är även viktigt att se hur ponnyn beter sig i stallet och när den hanteras.
– Ponnyn ska vara trygg när den är i stallet, du som ryttare ska kunna ta på den, den ska vara enkel att hantera och det ska gå att lasta och sko utan problem, säger Ann och fortsätter:
– Mycket sitter i hanteringen när du ska välja din första ponny. Det säger rätt mycket hur ponnyn agerar när den ställs upp i stallgången – står den still och är lite nyfiken, letar den efter lite godis? Eller står den och skrapar eller slår med benen, liksom skruvar på sig? En sådan individ ska man kanske inte ha som första ponny. Det är inte säkert att föräldrarna kan vara med hela tiden, de måste kunna känna sig trygga med att barnet är i stallet med ponnyn.
Satsa på en äldre ponny
Ann Hellström höjer ett varningens finger för att köpa en alltför ung ponny till en nybörjare.
– Det finns fina och välridna ungponnyer men det är inte alltid så enkelt. Var inte rädd för att köpa en äldre ponny. Det är viktigt att ponnyn är snäll och att alla kan hantera den. Ofta är det när föräldrar ger med sig för tidigt som det går fel, när inte hästkunskapen finns.
Så vad kännetecknar en riktig läromästare?
– Jag brukar titta alla ponnyer och hästar i ögonen, se om hästen har snälla vänliga ögon och är lite lagom nyfiken på dig som person. Det är flyktdjur vi har att göra med, men ponnyn måste kunna stå still och bli hanterad utan problem.
– Jag rekommenderar hellre en ponny som är lite slö än en som springer. Ponnyn som är lite trög går alltid att få fart på och göra roliga saker med. En het ponny kan lätt bli blockerad, då har inte en liten orutinerad ryttare en chans. Det ska inte vara så att man står med hjärtat i halsgropen och ponnyn rusar runt.
Koll på skadehistoriken
En äldre ponny kan fortfarande ha många fina år kvar, vilket gör att de oftast passar bra för nybörjare. Dessutom växer barn snabbt ur sin ponny. Innan man slår till bör man som köpare försöka ta reda på ponnyns skadehistorik.
– Har ponnyn haft någon enstaka kotledsinflammation tycker jag inte att det behöver vara så farligt. Men om det finns något som säljaren kanske inte berättar om, då är det viktigt att få koll på, säger Ann.
Tips inför ponnyköpet
- Det viktigaste är att man vet vad man har för mål, vart man vill komma och vad man vill göra med sin ponny.
- Ha självinsikt, vad klarar vi som ryttare och ägare av?
- Diskutera med din ridlärare, som vet hur du är som ryttare, vilken typ av ponny som kan passa dig.
- Prova flera olika ponnyer för att se vad som passar just dig som person och din ridning.
- Är du nybörjare? Hitta en ponny som är genomsnäll.
- Provrid gärna flera gånger och i olika miljöer.
- Studera ponnyns beteende i boxen, i stallgången, när den leds etcetera.
- Se över om och hur ponnyn är försäkrad.
- Ta reda på ponnyns skadehistorik.
- Ta hjälp av kunnigt folk som du litar på.
- Se till att ha klart med stallplats innan köpet går igenom.