Kort fakta om nordsvensk brukhäst

  • Storlek/mankhöjd: Mellan 146-160 cm, där den genomsnittliga mankhöjden är 153 cm för ston och 157 cm för hingstar/valacker.
  • Livslängd: Kan ofta bli upp till 25-30 år.
  • Vikt: Ca 500-700 kg
  • Färg: Vanligtvis svart, mörkbrun, brun eller fux. Kan också vara svartbrun, gulbrun, gulsvartbrun, gulsvart, isabell och blacka varianter av dessa nämnda färger
  • Egenskaper: Stark, uthållig, lugn och pålitlig
  • Vanliga sjukdomar och skador: Hovproblem och ledproblem
  • Huvudgrupp: Kallblodshästar
  • Ursprungsland: Sverige

Den nordsvenska brukshästens historia

Den nordsvenska brukshästen har en lång historia med ursprung i lanthästen. Först år 1900 fick den i statliga premieringsreglementet den officiella rasbetäckningen ”Nordsvenska Hästen”, ett rasnamn som använts sedan 1894. Kort därefter, år 1915 så kom den första stamboken ut för rasen. 24 år efter rasen fick sitt officiella namn bildades Föreningen Nordsvenska Hästen. Nordsvensken är en av tre svenska hästraser.  

Rasen har utvecklats i Sverige och har spelat en viktig roll som arbets- och draghäst i både skog och på åkrar. Dess styrka och uthållighet har gjort den till en oumbärlig partner för såväl bönder som skogsarbetare. I och med lant- och skogsbrukets modernisering så blev antalet nordsvenskar allt färre och rasen har istället fått bredda sina användningsområden och blivit en mer allsidig ras. 

Nordsvensk brukshäst och kallblodstravare 

1964 skedde en uppdelning av nordsvensken i två olika raser: nordsvensk brukshäst och kallblodstravare. Kallblodstravaren, som man kan lista ut på namnet, är bättre anpassad för travet. Den nordsvenska brukshästen är en tyngre variant avlad för att dra tunga lass. 

Nordsvensk brukshästs temperament 

Den nordsvenska hästen är känd för sitt lugna och vänliga temperament. Det kombinerat med sin styrka och sin förmåga att ta sig runt i all möjlig terräng gör att den nordsvenska hästen idag fungerar mer som en allroundhäst.

Förutom drag- och arbetshäst som den ursprungligen avlats för, används den nu även i de flesta hästsporter såsom dressyr, fälttävlan och westernridning. I och med att det är en pålitlig ras är den också vanligt förekommande vid turridning, ridskolor och lämpar sig även utmärkt för handikappridning. 

Nordsvensk brukshästs utseende och storlek 

Den nordsvenska hästen är en imponerande och kraftfull häst med en robust kroppsbyggnad. Med sina 145-160 centimeter i mankhöjd räknas den in som en medelstor kallblodshäst. Stona har en genomsnittlig mankhöjd på 153 centimeter och hingstarna 157 centimeter.

Trots sin ganska robusta kroppsbyggnad så är nordsvensken oftast inte klumpig utan rör sig fint och smidigt och tar sig fram överallt. Bringa, ben och huvud är breda och kraft är ett ord som verkligen speglar sig i både utseende och styrka hos rasen. 

Trots mycket prat om storlek, styrka och kraft så har rasen en vänlig uppsyn med sina varma uttrycksfulla ögon och vänliga sinne. 

Rasen är vanligtvis svart, mörkbrun, brun eller fux, men rasen finns i många fler färger såsom svartbrun, gulbrun, gulsvartbrun, gulsvart, isabell och blacka varianter av nämnda färger. 

Karaktäristiskt för rasen är dess tjocka tagel och dess mycket goda draglagsegenskaper.

Skötsel av en nordsvensk brukshäst 

Att sköta om en nordsvensk brukshäst kräver tid och engagemang, precis som för andra hästraser. Dock är det inte en ras som kräver extra mycket omvårdnad eller tid då det är en frisk och tålig ras i grunden. 

Pälsen behöver regelbunden borstning för att hålla den ren och fri från smuts. Hovarna behöver också regelbunden vård och skoning.  

I och med att rasen är mer benägen att drabbas av parasitsjukdomen benskabb är det bra att vara extra noga med hästens ben och hovskägg samt utrustning och redskap. Håll extra koll, var noga med borstning och rengör borstar och utrustning.  

Hästen behöver också regelbunden motion och träning för att hålla sig i form och behålla sin styrka och uthållighet. 

Du kan läsa mer om skötsel av häst här

Träning av nordsvensk brukshäst 

Den nordsvenska brukshästen är intelligent och ofta lättlärd, vilket gör den till en utmärkt träningspartner. Den är vanligtvis mycket samarbetsvillig. Det är viktigt att använda positiv förstärkning och belöningar under träningen för att uppmuntra och motivera hästen. 

Rasen är mångsidig och kan användas inom olika discipliner såsom dressyr, fälttävlan och westernridning. Dess styrka, uthållighet och dess lugna temperament gör den till en utmärkt draghäst, men även till en pålitlig ridhäst. 

Kanske har du även hört talas om eller träffat en nordsvensk som är duktig på trick? På en hel del hästevenemang runt om i Sverige är det inte ovanligt att träffa på nordsvenskar som lärt sig många och roliga tricks som de gärna visar upp med sin tränare. Med en nordsvensk får och kan du testa det mesta! 

Rasen är vanligtvis mycket arbetsvillig och kan dra tunga lass utan problem. Dess tålighet och förmåga att anpassa sig till olika klimat och terränger gör den till en idealisk häst för alla möjliga väder och miljöer.

Här hittar du många och bra artiklar om träning och aktivering för häst

Nordsvensk brukshästs hälsa

I allmänhet är den nordsvenska brukshästen en frisk och tålig ras. Men som alla hästar kan den drabbas av vissa hälsoproblem. Nordsvensken, precis som andra raser med mycket hovskägg, drabbas lättare av benskabb (också kallat fotskabb) som ofta resulterar i mugg.  

Det är viktigt att hålla koll på eventuella tecken på sjukdom eller skada. En balanserad kost och regelbunden motion är också viktigt för att hålla hästen i god hälsa.

Vad vi älskar mest med nordsvensk brukshäst 

Som du kanske redan förstått av att läsa denna artikel så är nordsvensken en älskvärd ras på många sätt. Det är svårt att bara välja tre favoritsaker, men här är ett försök: 

  1. Stor, stark och snäll: Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll, som Pippi sa. Det sammanfattar denna ras väldigt väl.
  2. Dess allsidighet: Denna ras passar till det allra mesta, så valmöjligheterna är stora om du väljer en nordsvensk. Testa olika hästsporter, rid ut i olika väder och terräng, lär den tricks – bara din fantasi sätter gränserna.
  3. Svensk stolthet: Nordsvensken är en av tre hästraser med ursprung i Sverige och en ras vi gärna skryter om som svenskar!

Bra att veta om nordsvenska brukshästen 

Även solen har sina mörka fläckar, här listar vi tre saker som är bra att veta innan du väljer denna ras: 

  1. Mer benägna att få benskabb: Hovskägget som är väldigt typisk för rasen gör att den lättare kan drabbas av benskabb. Bortsett från detta är rasen generellt en frisk hästras.
  2. Inget för den som vill tävla på högsta nivå: Är du tävlingsinriktad och inte nöjer dig att tävla i de lägre klasserna utan har siktet över medelsvår nivå? Då är kanske nordsvensken inget för dig, i alla fall om du tävlar i hoppning eller dressyr. Nordsvensken är en allroundhäst och kan tävla i de flesta hästgrenar men ofta ”bara” upp till lätt nivå.
  3. Bygga muskler och behålla styrka: Nordsvensken är stark och uthållig, men precis som för oss människor är detta en färskvara. För att nordsvensken ska hållas i bra kondition är det viktigt att träna och aktivera din häst och anpassa träningen efter individen. 

Vanliga namn på nordsvensk brukshäst 

  1. Lukas
  2. Tindra
  3. Freja
  4. Tyra
  5. Ronja
  6. Balder
  7. Loke
  8. Bella
  9. Saga
  10. Lovis