Kort fakta om islandshästen
- Storlek/mankhöjd: Cirka 135-145 cm. Det finns ingen övre eller undre gräns, alla storlekar är godkända och variationer både upp och ner förekommer.
- Livslängd: 25-30 år
- Vikt: Cirka 350-450 kg
- Färg: Vanligast är svart, fux och brun, men alla färger och kombinationer av färger och tecken är tillåtna och förekommer.
- Egenskaper: Tålig, uthållig, intelligent, vänlig och kraftfull.
- Vanliga sjukdomar och skador: Kolik, fång, eksem.
- Huvudgrupp: Kallblodshästar
- Ursprungsland: Island
Islandshästens historia
Islandshästen har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Rasen har utvecklats på Island och har levt isolerad från andra hästraser i över 1 000 år. Detta har bidragit till att bevara dess unika egenskaper och gångarter. Islandshästen var en livsviktig trotjänare sedan ön koloniserades på 800-talet. Islandshästen var det enda transportmedlet under århundraden på den karga ön, fram till den första bilens ankomst 1904.
Islandshästens roll ändrades drastiskt efter 1950-talet, från att vara ett arbetsdjur och transportmedel till att användas främst för nöje. I samband med denna förflyttning av användningsområde började islandshästen även att spridas runt om i världen.
En islandshäst som har lämnat Island får aldrig återvända till ön, eftersom den då riskerar att bära med sig smitta som inte finns på Island idag.
Islandshästen är känd för sina fem gångarter
- Skritt: En långsam och bekväm gångart.
- Trav: En snabbare, tvåtaktig gångart. En bra trav ska ha ett svävmoment.
- Tölt: En fyrtaktig, mjuk och bekväm gångart. Ofta finns ett stort register av hastigheter, från långsam till väldigt snabb tölt.
- Galopp: En tretaktig gångart med högre hastighet och svävmoment.
- Pass: En snabb, tvåtaktig gångart med svävmoment som också kallas för flygande pass.
Islandshästen är den mest kända hästrasen i världen som naturligt behärskar alla dessa fem gångarter.
Temperament och egenskaper
Islandshästen är känd för sin vänlighet och intelligens. Den är lättlärd och samarbetsvillig, vilket gör den till en utmärkt träningspartner. Dessutom är den tålig, villig och anpassningsbar, vilket gör den till en idealisk häst för olika typer av ryttare och discipliner.
Islandshästens utseende och storlek
Islandshästen är en kompakt och muskulös häst med en robust kropp. Den har en mankhöjd på cirka 135-145 cm och en vikt på cirka 350-450 kg. Variationer i storlek finns och de kan både vara större och mindre. Dagens islandshäst ligger oftast på en mankhöjd runt 140 cm. Rasen är en färgrik ras och finns i över 40 olika färger, med upp till 100 olika färgvariationer. Alla färger och tecken är tillåtna men de vanligaste färgerna är svart, fux och brun. Islandshästens karakteristiska drag inkluderar en tjock man och svans samt en tät vinterpäls som gör den väl rustad för de kalla isländska vintrarna.
Skötsel av en islandshäst
Att sköta om en islandshäst kräver tid och engagemang, precis som för andra hästraser. Pälsen behöver regelbunden borstning för att hålla den ren och fri från smuts. Hovarna behöver också regelbunden vård och skoning. Dessutom behöver hästen regelbunden motion och träning för att hålla sig i form och behålla sin styrka och uthållighet. Importerade islandshästar födda på Island kan lättare utveckla eksem på grund av insektsbett och kräver mer omvårdnad över sommarhalvåret med täcke och olika salvor/flugmedel för att må bra. En anledning till detta är att dessa bitande insekter, främst svidknott, inte finns på Island och de importerade hästarna har då inte byggt upp ett immunförsvar mot dessa bett.
Användningsområde
Islandshästen är en mångsidig hästras som är populär inom turridning, fritidsridning och tävling. Den används av både barn och vuxna trots sin storlek. Den är bra anpassad för att ta sig fram i varierande terräng och att ridas längre sträckor. Viktigt att tänka på är att även en stark islandshäst har sina begränsningar. Det har under en längre tid forskats kring islandshästens viktbärighet. Studier visar att islandshästen kan bära över 25 procent av sin egen kroppsvikt utan att vara nämnvärt påverkad, med viss variation mellan olika individer. Utmärkande var att det inte handlade om islandshästens storlek utan mer om ryggform. En bredare rygg kunde ta en tyngre belastning bättre. Det är viktigt att även räkna in andra faktorer som påverkar, såsom ryttarens kunskap och balans, samt hästens kondition.
Träning av islandshäst
Islandshästen är intelligent och lättlärd, vilket gör den till en utmärkt träningspartner. Den kan användas inom olika discipliner, som gångartstävlingar, dressyr, hoppning, distansritt och trec. Dess unika gångarter gör den till en populär häst för både tävling och nöjesridning.
Tävling med islandshäst
Det finns två typer av tävlingar för islandshäst, Sport och Gæðingakeppni. Båda formerna är gångartstävlingar där man tävlar i tölt, pass, 4- eller 5-gång. Sporttävlingar utförs på en ovalbana med tre-fem domare som bedömer ekipagets prestation. Poäng delas ut på en skala mellan 0.0-10.0, där 0 betyder att ekipaget inte lyckats prestera alls och 10 är högsta tänkbara prestation. Passklasser brukar utföras på en passbana som är en rak bana på 100, 150 eller 250 meter beroende på program, och kan bedömas antingen på tid eller med poängskala 0.0-10.0.
Gæðingakeppni är en aningen friare tävlingsform som också utförs på en ovalbana, men det är enbart långsidorna på ovalbanan som bedöms av domarna. Poängskalan skiljer lite från sporttävling och ligger mellan 5.0-10.0. I folkmun brukar man säga att hästen som vinner är den häst domarna vill ta med sig hem, det vill säga en riktig Gæðingur (som betyder ”en riktigt bra häst”).
En tredje form av islandshästtävling är på ingång i Sverige, där Svenska Islandshästförbundet under våren 2024 har ett fåtal nyexaminerade svenska domare i denna nya tävlingsform som heter Gæðingalist. Denna tävlingsform liknar dressyren men där ekipaget sätter ihop ett eget program som utförs på en ridbana. Ekipaget bestämmer själv vilka moment som ingår i programmet och ju svårare moment desto högre poäng kan ekipaget få. Poängskalan sträcker sig mellan 0.0-10.0.
Islandshästens hälsa
Islandshästen är generellt sett en frisk och tålig ras. Men precis som alla hästar kan den drabbas av vissa hälsoproblem. Kolik och fång är vanliga sjukdomar hos rasen. Det är viktigt att ge hästen regelbunden veterinärvård och att hålla koll på eventuella tecken på sjukdom eller skada.