Agria samlade en panel med välmeriterade veterinärer för att samtala om ökad hästvälfärd och förbättrad hästhälsa i vardagen, vid tävling och när hästen drabbas av skada. Här kommer veterinärpanelens utvalda punkter för ökad hästhälsa, vilka som ingick i panelen listas i faktarutan längst ner.

1. Hur undvika hälta?

Hältor är den i särklass vanligaste diagnosen hos hästar och hos Agria står de för ungefär hälften av alla skador. Många gånger är orsaken till hältan relaterad till hur hästen rids, tränas och tävlas.

Panelen uppmanar ryttare att öka sin kunskapsbas och förståelse för hur träning och tävling kan kopplas till hästens fysik och påverka hästen kropp. Att ha en dialog med sin veterinär om ökad hästhälsa och att ta hjälp av en meriterad tränare är steg i rätt riktning.

2. Ge hästen tid att läka

En del ryttare har väldigt bra kunskap om tidsaspekten vid en skada, medan andra saknar den insikten. Panelen uppmanar hästägare att ge hästen gott om tid för konvalescens och rehab.

I hanteringen av skadeärenden ser Agria ekipage som gjort flera starter under pågående behandling eller rehab, utan veterinärens vetskap. En startkarens på minst 14 dagar ger endast information om läkemedlets karenstid, inte om hästen är i tävlingsmässigt skick. Ledskador behöver som regel längre tid för att läka och klara den belastning som träning och tävling innebär.

Tid för återhämtning, både vid skada och i vardagen, är avgörande för långsiktigt hållbara hästar.

3. Analysera stallets skadefrekvens

Ett annat problem som veterinärpanelen stöter på är återkommande hältor hos flera hästar som står i samma stall. Då kan det vara dags att fundera över dagliga rutiner och hur anläggningen ser ut.

Problemen kan bero på träning, utevistelse eller undermåligt ridunderlag. Att med jämna mellanrum utvärdera och vid behov byta ut underlag är en investering i hästens hållbarhet, precis som att variera underlag när hästen tränas.

4. Att välja rätt häst

Att välja rätt häst som matchar ryttarens önskemål och nivå kan var en utmaning. Den lovordade yngre hästen kanske inte lever upp till förväntningarna eller så presterar den erfarna hästen sämre efter ett ryttarbyte.

Panelen säger sig ha erfarenhet av återkommande fall där hästen inte vill gå i önskad form eller hoppa högt. Det kan vara svårt att acceptera när hästägaren investerat i en häst för medelsvår A som sedan visar sig toppa på lätt A-nivå.

Risken är då överhängande att hästägaren börjar söka efter en veterinärmedicinsk orsak. Ibland är symtomen diffusa och ingen tydlig skada kan kopplas till hästens nedsatta prestation. I andra fall hittas något som gör att hästen klassas som sjuk, även om den är fungerande.

Fler hästägare borde i stället insiktsfullt erbjuda hästen ett annat liv och satsa på en annan häst som bättre matchar förväntningar och utbildningsnivå.

5. Gör en hållbar tränings- och tävlingsplan

Antalet tävlingar har ökat med åren och i dag finns möjlighet att starta året runt i delar av landet eller utomlands. Här efterlyser panelen ökad kunskap och ett ansvarsfullt agerande med fokus på tid för återhämtning.

Vid granskning finns exempel på ekipage med upp till 50 starter på ett år. I dessa fall utgör bristen på vila och återhämtning en betydande risk för utveckling av hälta. Varje ryttare har ett stort ansvar att ta fram en hållbar tränings- och tävlingsplan med tid för återhämtning.

Vägen till bättre hästvälfärd börjar med varje hästägare och ryttare. Prata gärna med veterinären för stöd och råd. Vilken blir din nästa förbättring?

Veterinärpanelen bestod av:

  • Flemming Winberg, Evidensia Hästsjukhuset Stav
  • Ingela Liwång, Brunmåla Hästklinik
  • Izabella Granswed, Mälaren Hästklinik
  • Rasmus Westgren, Westgrens Sporthästklinik
  • Hanna Friedrichsen Borg, Distriktsveterinärerna
  • Anette Graf, Agria
  • Helena Treffenberg Pettersson, Agria