– Genom att träna hästen inför veterinärbesök bidrar ägaren till att hästen får en bättre utredning och en positiv upplevelse, men också till en förbättrad arbetsmiljö för veterinären, säger Anette Graf som är hästveterinär på Agria.

Är din häst trygg under veterinärbesöket? Står den stilla vid palpering? Går det att bedöva den på ett säkert sätt eller är hästen för spruträdd? Att besöka en klinik är ett stressmoment för en ovan häst, men som hästägare finns det råd om hur situationen kan förberedas.

Kan försvåra en korrekt diagnos

Oroliga hästar kan bli en risk för behandlande veterinär och därmed en arbetsmiljöfråga. En häst som kastar sig, sparkas eller bits blir inte bara farlig, undersökningen och behandlingen blir inte av samma kvalitet med ökad risk för feldiagnos. Att träna hästen inför besöket är en väg till ökad hästhälsa.

– Alla hästar måste förberedas och tränas på ett säkert sätt, men i synnerhet är det viktigt med den unga hästen eller hästar som inte hanteras dagligen. Förr eller senare finns det behov att träffa en veterinär, säger Anette Graf.

Spruträdsla går att träna bort

För att kunna bedöma hästens hälsa ska den acceptera att veterinären rör med handen över hela hästkroppen. Den behöver också kunna visas för hand i skritt och trav, samt acceptera injektioner som bedövning eller vaccinering. Spruträdda hästar är en stor utmaning, men detta är något som kan tränas bort.

– Med hjälp av klickerträning, positiv och negativ förstärkning kan hästägare träna sina hästar med framgång och skapa acceptans för sprutor, klippmaskin eller palpering, säger Anette Graf.

Så här kan du träna hästen inför besöket

  • Visa hästen vid hand. Börja med att leda din häst i skritt, när den är följsam så låter du den trava.
  • Träna på att röra din häst över hela kroppen. Låt gärna någon för hästen okänd person göra samma sak. Ge den massor av beröm när den står still och accepterar beröringen.
  • Vänj hästen vid klippmaskinen, oftast är det ljudet den reagerar på.
    • Rör vid hästen med maskinen i off-läge, beröm genom att avlägsna maskinen när den accepterar beröring och står stilla (beröm kan kombineras med klicker och godis).
    • Tänk på att börja med ett ”säkert” ställe, till exempel bogen. När detta fungerar, upprepa med maskinen i gång. Att avlägsna klippmaskinen när hästen gör rätt är ett exempel på negativ förstärkning.