I ett forskningsprojekt vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), finansierat av Stiftelsen Hästforskning och Agrias forskningsfond, kunde forskarna se att sjukdomar som kolik och fång är vanliga i samband med abrupta förändringar i utfodringen. Som till exempel vid betessläpp.
– Även de hästar som gått i vinterhagar med gräs behöver tillvänjas när man släpper dem i nya, obetade gräshagar. Tänk också på att när det har varit en period av torka och sedan kommer regn kan det ske en förändring i gräsets näringsinnehåll, säger Anette Graf, veterinär på Agria.
Många kolikfall i maj
När hästen går från att äta grovfoder till gräs under sommarmånaderna är det viktigaste att omställningen görs successivt, för att undvika att hästen drabbas av kolik och fång – sjukdomar som är vanliga vid plötsliga förändringar i hästens foder. I statistiken bland Agrias försäkrade hästar ökar antalet kolikfall under maj, när betesperioden startar.
Därför är det viktigt att planera för hästens betesgång och att börja vänja den långsamt vid gräs. Det är tidskrävande men många hästägare handbetar sin häst under våren, innan hagarna börjar bli gröna.
En del hästar bör hållas under noggrann uppsikt på betet och vissa hästar kan inte gå på bete alls – det gäller främst individer som haft fång upprepade gånger, eller som har fått diagnosen EMS (ekvint metabolt syndrom).
Så här vänjer du hästen vid att äta gräs inför betessläpp
- Beta hästen för hand en stund varje dag när gräset börjar växa.
- Låt först hästen gå i gräshagen under en begränsad tid av dygnet och öka sedan tiden successivt.
- Riv av gräs och byt successivt detta mot en allt större del av grovfodergivan i höpåsarna under cirka två veckors tid före betessläppet.
Fakta om kolik
- Kolik är den näst vanligaste diagnosen hos häst.
- Tusentals hästar drabbas årligen.
- Åtta procent av de drabbade hästarna avlider i samband med kolikanfall.