Under rubriken ”Hälta eller lateralitet – när är en rörelseasymmetri betydelsefull?” har Marie Rhodin och hennes team på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) undersökt om ett oregelbundet rörelsemönster alltid orsakas av smärta, eller om det ibland i stället kan handla om en naturlig dominans i hästens ena sida.
– I en tidigare studie överraskades vi när det visade sig att 73 procent av ridhästar i träning, som bedömdes som friska av sina ägare, hade ett oregelbundet rörelsemönster – alltså så kallade rörelseasymmetrier som vi kunde mäta med hjälp av sensorteknik. Många av hästarna skulle vi troligen bedömt som halta vid en veterinärundersökning, säger Marie Rhodin, veterinär och forskare vid SLU.
Smärta vs. oliksidighet
Resultatet väckte frågan om ett oregelbundet rörelsemönster alltid är orsakat av smärta eller om det kan vara en naturlig dominans i hästens ena sida, så kallad lateralitet eller sidighet, som gör att den rör sig oregelbundet?
– Om det visar sig att det är smärta som orsakar det oregelbundna rörelsemönstret hos alla de hästar som upplevs som friska och är i träning, då står vi inför ett enormt djurvälfärdsproblem. Å andra sidan står vi inför andra problem om vi behandlar hästar med naturliga rörelseasymmetrier som egentligen är friska, menar Marie Rhodin, som snart startade nästa studie.
Majoriteten rörde sig oregelbundet
Drygt hundra unghästar rekryterades och med hjälp av sensorteknik visade det sig att runt 60–70 procent av de unga, otränade hästarna rörde sig oregelbundet vid studiens start. För att titta närmare beslutade Marie och hennes team sig för att följa de unga hästarna under två år, de ville kunna utvärdera hur deras rörelsemönster utvecklades och om de visade tidiga symtom på ortopedisk sjukdom.
Unghästarna undersöktes var tredje månad med en rörelseanalys samt klinisk veterinärundersökning. Ryttaren fick även svara på frågor om hur hen upplevde hästens sidighet i ridningen. Parallellt pågick en studie med 80 föl och 120 högpresterande ridhästar för att undersöka deras rörelsemönster och koppling till lateralitet. Stora mängder data samlades in.
– Resultaten visar att rörelseasymmetrier är vanligt redan hos föl. Däremot verkar inte hästarnas sidighet vara orsaken till rörelseasymmetrierna, då det inte fanns ett starkt samband mellan rörelseanalyserna och svaren från ryttarna, säger Marie Rhodin och fortsätter:
– Det utfördes även ett test på 32 unghästar som visade om de föredrog att systematiskt sätta fram vänster eller höger framben när de skulle äta ur en hink. Endast 7 hästar (22 procent) satte systematiskt fram det ena frambenet, denna sidighet förklarar inte heller den höga andelen av hästar som rör sig asymmetriskt.
Inte kopplat till stark eller svag sida
Av de högpresterande ridhästarna rörde sig cirka 70 procent asymmetriskt, vilket visar att de kan prestera på hög nivå i hoppning, dressyr och fälttävlan trots ett oregelbundet rörelsemönster.
– Vi har inte kunnat påvisa att det är sidigheten, det vill säga en tydlig stark eller svag sida hos hästar, som orsakar de rörelseasymmetrier som finns hos många hästar i träning och som kan mätas objektivt vid en hältutredning. Därför behövs ytterligare studier för att förstå när en rörelseasymmetri är orsakad av smärta, för att förhindra att halta hästar tränas. Det är också viktigt att man vid hältutredningar använder diagnostiska bedövningar för att säkerställa att en häst med rörelseasymmetrier har ont, avrundar Marie Rhodin.
Länkar till publicerade artiklar