På Hästföretagarforum, som hålls under världscuptävlingarna i Göteborg, föreläser du på temat "Hästvälfärd – skyldigheter och möjligheter". Vad kommer du att ta upp?
– Hästnäringen får en hel del kritik just nu och det är viktigt att ta allmänhetens oro för hästarnas välfärd på allvar. Att sticka huvudet i sanden är inte någon bra lösning – vi måste alla rannsaka oss själva, fylla på med kunskap och bemöta argument på ett konstruktivt sätt.
– En stor utmaning framöver handlar om ”Social License to Operate” (SLO), det vill säga omvärldens acceptans för vårt sätt att hålla och bruka hästar. Om vi förlorar det förtroendet riskerar vi att hamna i ”social control”, alltså att hästhållningen omgärdas av detaljstyrning, mer lagstiftning och fler förbud.
– På EU-nivå är djurvälfärd väldigt uppmärksammat, inte minst pratas det om ”End of Cage Age”. När vi hör djur i bur tänker vi kanske på burhöns eller suggor i minimala bås, men det går att argumentera för att en häst på 600 kilo i en box på 3 x 3 meter är inburad. Hästnäringen är en del av samhället och samhället förändras. Det som anses vara okej idag behöver inte vara det imorgon.
Varför bör hästföretagare hänga med i de här diskussionerna?
– Om vi förlorar vår SLO kommer alla att bli påverkade, vissa typer av verksamheter kan till och med behöva stängas ner. Ta cirkusar till exempel, som barn kommer jag ihåg känslan när cirkusen kom till stan, men hur många går på cirkus idag? Även att visa upp vilda djur på zoo ifrågasätts.
– Alla hästföretagare måste se över sina verksamheter ur hästens perspektiv. Ett tips är att börja med en bedömning utifrån de fem domänerna – utfodring, fysisk miljö, hälsa, beteende och mental hälsa. Man kan använda domänerna för att mäta hästvälfärden, se på din hästpopulation och sätt plus och minus på respektive område. Rimmar verksamheten med god hästvälfärd?
– En sådan utvärdering kan du göra oavsett om du har inackorderingsstall, driver ridskola, är transportör, tränare eller uppfödare. Ja, alla verksamheter som rör hästar.
– Förändringar gör ont, det är mentalt tufft att ställa om och att se kritiskt på sin egen verksamhet. Ibland kan dyra investeringar utgöra ett hinder, men vi kan också begränsas av traditioner och kultur på arbetsplatsen.
Vad är viktigast att tänka på som "vanlig hästägare", för att ge hästen ett bra liv?
– Det är som sagt avgörande att alla som har kontakt med hästar utmanar sig själva och gamla sanningar. Många traditioner är bra och bygger på beprövad erfarenhet, men de kan också vara begränsande. Och vi får inte förmänskliga djuren, en häst är en häst.
– Själv har jag börjat ifrågasätta sådant jag tidigare har gjort av gammal vana. Behöver jag verkligen rida med sporrar? Måste min häst klippas på vintern eller ha lindor på benen? Har den täcke för att den fryser eller för att inte bli smutsig (vilket kan vara en helt okej anledning, men var ärlig med syftet)?
– Sedan behöver vi alla bli bättre på att läsa hästens signaler, de kommunicerar med oss hela tiden. Att lära sig mer om inlärningsteorier och att förstå innebörden av positiv och negativ förstärkning brukar vara en ögonöppnare. För att hästen inte ska bli förvirrad och stressad behöver vi vara konsekventa när vi hanterar och tränar den, exempelvis ska en specifik signal bara betyda en sak.
Om Hästföretagarforum 2024
Årets Hästföretagarforum hålls torsdagen den 22 februari på Svenska Mässan, Göteborg, i samband med Gothenburg Horse Show. Den fullspäckade seminarieeftermiddagen bjuder på mängder av kunskap, inspiration och nätverkande med likasinnade.
Forumet är ett hybridevent, med möjlighet att delta på plats och träffa branschkollegor eller att delta digitalt via Hästföretagarforum Play.
Vad är FEEVA?
Anette Graf är vice-president och ordförande i välfärdsgruppen hos FEEVA, Federation of European Equine Veterinary Associations. Det är en hästveterinärorganisation med 20 medlemsländer som bevakar en rad olika områden. I välfärdsgruppen arbetar man brett med hästvälfärdsfrågan – det handlar alltså inte enbart om hästsport utan även om hur europeiska hästar används i exempelvis jordbruk, till turism och inom läkemedelsindustrin.