Unghästtest, som tidigare kallades för 3-årstest, är ett test som är öppet för 3-åriga hästar samt 4-åringar som inte tidigare har visats på unghästtest. På unghästtestet visas hästen upp inför domare och får exteriör, gångarter och hoppförmåga bedömda.

Under löshoppningen sätter domaren betyg på hästens teknik och förmåga, samt temperament och allmänt intryck. 

Löshoppning är inte bara nyttig träning för unga hästar - även äldre hästar och ponnyer mår bra av att tränas allsidigt, där löshoppning är en bra övning. Nedan beskrivs hur löshoppningen går till under just unghästtestet, men utformningen fungerar lika bra hemma i ridhuset för hästar och ponnyer i alla åldrar. 

Hindrens höjd och placering

  • Löshoppningen sker över tre hinder. Trehinderssystemet består av ett
    huvudhinder, som är en oxer, och två hjälphinder. Hindren placeras på specifika avstånd, med ett galoppsprång mellan varje hinder. Se skissen nedan.
  • Det bör vara minst 10 meter bakom det sista hindret. Se även till att det är fri sikt bakom för att undvika störningar när hästen hoppar. Eventuella speglar bör vara övertäckta.
  • Under unghästtestet används träbommar som är 3,3-3,5 meter långa, för att hästen ska ha bra med utrymme över hindren. Plastbommar bör inte användas till löshoppning.
  • För att skapa förtroende är det viktigt att alltid använda sig av samma avstånd på sträckan innan hindret för att hästen inte ska bli överraskad.
  • Löshoppning ska alltid inledas över låga hinder. På unghästtest är det endast det tredje hindret, oxern, som höjs till högre höjder. Hjälphindren ligger kvar på en låg nivå (max 60 och 80 cm) under hela bedömningen. Använd även markbommar, utrullade 20-30 cm framför hindren, för att hjälpa hästen att komma rätt på hindren. 
  • Maxhöjden på oxern under unghästtestet är 1,30 meter, och maxlängden är 1,20 meter.

Så här ser banskissen ut med avstånd för löshoppningen under SWB:s unghästtest:

Banans utformning

  • För löshoppning är det lagom med ett ridhus på 20 x 40 meter. Om manegen är större är det bra att skärma av den del som inte används. 
  • Skärma av hörn för att skapa en naturlig kurva för hästen att galoppera i. 
  • Var noga med att det inte sitter några skållor kvar på hinderstöden som används till avspärrning, så att hästen inte kan göra sig illa.

Utförande

  • Det är bra att vara flera personer som hjälps åt under löshoppningen - en person som släpper hästen, en person som driver på om hästen behöver hjälp med framåtbjudningen mot hindren och en person som tar emot/fångar hästen efter serien. Det kan även vara bra att ha en person som står vid hindren för att hjälpa till lite extra, samt höja och sänka hindren.
  • Led gärna hästen ett varv runt banan i skritt innan löshoppningen påbörjas, så att hästen är medveten om hur allt ser ut och slipper bli överraskad.
  • Låt hästen lösgaloppera runt banan innan hindren sätts upp för att den ska förstå vad den förväntas göra. Även här ska den lära sig att stanna efter ett varv på bestämd plats.
  • Var noga med att hästen lär sig att den ska stanna på spåret mellan varje språng för att lugna ner sig och få tid att fokusera. Då har du också tid att korrigera hindrens höjd och placering inför nästa språng.

Bedömning

  • Hästen kommer på unghästestet att bli bedömd och få poäng för teknik och förmåga samt temperament och allmänt intryck. Poängskalan är mellan 1-10.
  • Bli inte rädd om hästen gör ett misstag utan var glad om hästen rättar sig språnget efter - det är en bra egenskap!

Tänk på att börja i tid för att vänja den unga hästen vid en löshoppningssituation för att ge den så bra förutsättningar som möjligt. Om du har tänkt att visa din häst på unghästtest så är det bra att om möjligt åka iväg och göra ett genrep med hästen innan testet, för att vara säker på att hästen har förstått vad den ska göra.