Metoden som den snart 78-årige amerikanen utvecklat kallas för ”join up” och innebär egentligen att hästen, utan våld, ska se människan som sin ledare.
Hästarna arbetas i en inringad volt och hästarna skickas iväg med hjälp av stora rörelser och ljud. Så småningom ges hästen valet att fortsätta fly eller att ”join up” – komma in till personen i mitten.
Tanken är att hästen ska vilja vara hos människan, se henne som ledare och som tryggheten.
Under showen arbetade Monty med fyra olika hästar, en helt oinriden, en ponny som var ”rädd för sin egen skugga”, ett sto som bockade och en häst som aldrig gått att lasta utan att först ha blivit drogad.
Alla hästar fick starta med en ”join up”. Trettonåriga ponnyn Ted var lite mer motvillig än de andra.
- Det är svårare att ändra på äldre hästar. Det räcker inte med 30 minuter här ikväll för att ändra på Ted, förklarade Monty som ändå fick B-ponny skimmeln att gå över den presenning som han tidigare fruktat bara den var i samma hall.
Kvällens inridningshäst fick på sig sadel för första gången och tilläts också bocka några varv innan hon bestämde sig för att den inte gick att få av. Då fick Montys ryttare Adrian hoppa upp och stoet följde snällt efter Monty, med sadel och ryttare, utan träns.
Kvällens besvikelse var egentligen den bockande hästen som inte alls hade lust att bocka. Istället både travade och galopperade hon runt Monty, utan ens en antydan till att vilja sparka bakut.
Det sista numret som presenterades var stoet Shams som skulle lastas. Ägaren hade gått till Flyinge med hästen men kunde lifta i hästtransport hem. Hon fick först genom ”join up” lära sig att Monty Roberts var ”tryggheten” och sedan fick hon lära sig att transporten var lika säker. Exempeltransporten hade både fram och baklast och stoet gick igenom flera gånger.
Hästen "Shams" slog personligt rekord i antal lastningar.
- Så här många gånger har hon inte blivit lastad i hela sitt liv, skojade Monty Roberts som sedan kunde avsluta clinicen till stora applåder.
Redan dagen innan clinicen höll Monty Roberts ett seminarium dit press och Flyinges elever och personal bjöds in för att lyssna. Bland annat berättade Monty om ett projekt han gjort på en farm i Sydamerika där hästar reds in med väldigt brutala metoder. Nu fick de unga ryttarna lära sig ”join up” och idag överlever ungefär dubbelt så många hästar som förr fram till dess att de är helt inridna.
- I 6000 år har man hanterat på hästar på det här viset. De här människorna gör bara vad de lärt sig, jag vill inte hata dem för vad de gör, förklarade Monty.
Flyinge som är Agrias samarbetspartner, fick också beröm av amerikanen för att ”respektera traditionen men inte låta den styra”.
- Skandinavien är världsledande på våldsfri hästhantering. England och Tyskland börjar närma sig medan södra Europa och inte minst vi i USA har en lång väg att gå, tyckte Monty.