Stallmästare Jens Fredricson var lite extra nöjd med att nu få en anlagd utebana i skogen med stora och små volter, åttvolter, klätterbackar samt bommar för skritt, trav och galopp.
- Med Agria Naturbana tar vi oss tillbaka till hur det har varit, det vi inviger idag är egentligen inget nytt, men det har hänt saker på vägen som göra att vi måste lyfta det igen, säger Jens Fredricson.
Jens Fredricson menar att vi behöver hitta förebilder som tillsammans med Agria lyfter hästens behov av varierad ridning i dagsläget när många fastnar i ridhuset.
- Tillsammas med Agria vill jag få fler ryttare att rida ut i en vanlig skog. Om jag säger till mina elever att vi ska rida utomhus svarar de ”jaha, ska vi bara rida ut idag?”. Ja, och vi ska jobba hästarna tills de blir lösgjorda och genomsläpliga, med aktiva bakben – det som ridning handlar om. Förhoppningsvis kan vi förändra och göra det ”inne” att rida ute, säger Jens Fredricson.
När Agnes Fabricius tillträdde vd-tjänsten på Agria för ett år sedan blev hon förvånad över att mer än hälften av alla skador på häst kommer från hältor. Hältorna är också största orsaken till att hästarna avlivas.
- Vi försöker se positivt på problemet eftersom man som ryttare kan göra mycket för att påverka hästen. Därför startade vi förra året kunskapsprojektet #stoppahältan, säger Agnes Fabricius och pekar på tre viktiga delar där ryttare i vardagen har stor inverkan på hästens hälsa.
Tre viktiga budskap för fler hållbara hästar
- Ge hästen tid att bygga sina muskler och sin kropp för att bli redo för sin uppgift
- Rid varierat – dels när det gäller underlag, vad du gör för ridövningar och med vilken intensitet träningen sker
- Rid hästen i balans – ta hjälp av en tränare, men fokusera också på din egen kropp genom avsutten träning.
Agria Naturbana kommer in som ett viktigt verktyg i alla tre delarna. Efter ett år med Agria Naturbana hälsar teamet på Grevlundagården att de märker en stor skillnad i att hästarna stärkt sina muskler och blivit mentalt positivare till träning.
Alla kan skapa sin egen naturbana och tillsammans med sin tränare sätta en egen plan för sin ridning. Hitta en plätt i naturen där man kan göra sin egen naturbana. Ta hjälp av buskar och träd för att få hästen att göra det du vill.
- Det är så fantastiskt med naturen som bjuder på en sten, ett träd att parera, en upphöjning, en slänt. Att Agria Naturbana nu finns här på Strömsholm känns bra, här får förebilder som ryttare, blivande ridlärare och tränare ta del av den, säger Agnes Fabricius. Förhoppningsvis skapar vi en ny kultur som bidrar till fler hållbara hästar och färre hältor.
Jens Fredricson stämmer in:
- Jag vill skapa en snygg, elegant kultur där man rider mycket på naturbanan.