Sedan 1990-talet driver Monica Björkdahl och hennes man Kopparkulla gård, där det under åren har fötts fler än 100 föl. Även om tanken var att gården först skulle användas till att stalla upp de unga hästar Monica köpte, red in och sålde vidare, så ändrades inriktningen med tiden.
– Även om jag intresserade mig för avel tidigt, redan när jag gick hästskötarutbildningen på Flyinge i mitten av 70-talet, hade jag bara ägnat mig åt lite distansavel hos släkt och goda vänner när vi flyttade till Kopparkulla. Och jag såg ingen ekonomisk finess med att föda upp hästar. Men så köpte jag ett sto och så blev det ett sto till, dessutom var det ju så jädra spännande med avel, berättar Monica.
Hästvälfärden är A och O
Omgivningarna på Kopparkulla är som gjorda för att föda upp hästar, Monica brinner för att de unga hästarna ska växa upp till hållbara individer.
– För mig är det viktigt att unghästarna löshoppas och rids ut, de får inte vara dressyrhästar som bara springer runt på en bana. Jag har stora kuperade hagar där unghästarna får bygga upp sin kropp – hästvälfärden är viktig för mig.
Under åren har antalet ston minskat i antal, men det finns fortfarande fler än vad som kanske var planen i hagarna.
– I år väntar jag tre föl, jag hade fyra dräktiga men ett sto kastade tyvärr. Tanken var inte att ha så många eftersom jag egentligen är pensionär, men det är svårt att dra ner, säger Monica, som även jobbar som försäkringsombud för Agria.
Monicas bästa tips till dig som väntar föl
- Ge det dräktiga stoet selen, ett mineraltillskott som är nödvändigt för hästen men som inte får ges i för stora mängder.
- Det är mycket viktigt att stona får röra på sig ordentligt under dräktigheten. "Min uppfattning är att det minskar risken för komplikationer vid fölning. Ha gärna stoet i flock med andra ston, de håller sig fräscha och får lättare fölningar om de får gå i stora kuperade hagar."
- Lika avgörande är detta när fölet väl är fött, fölen behöver få växa upp i flock med jämngamla kompisar. Jätteviktigt för hållbarheten!
- Skriv dagbok under dräktigheten, med korta anteckningar om hur stoet beter sig. Då kan du gå tillbaka och läsa när det är dags igen, det är lätt att glömma bort hur det var.
- "Vi har kameraövervakning i stallet på natten och jag tittar efter de vanliga tecknen. Jag brukar känna på mig när det är dags, men man kan aldrig vara 100-procentigt säker."
- Räkna dagarna under dräktigheten, Monica skriver in i kalendern och tittar på hur många dagar stoet gick förra året. De brukar ligga ungefär inom samma intervall.
- Ha det vanliga hemma – som handskar om du måste in och hjälpa till att dra ut fölet, rengöring till naveln och Mikrolax om fölet blir förstoppat, till exempel.
- Ett bra sätt att se om det snart är dags för fölning kan vara att tempa stoet, de sjunker cirka en halv grad i temperatur strax innan fölningen. "Det har jag haft hjälp av flera gånger."
- När fölningen är igång – se till att fölet kommer ut ordentligt och hjälp till att ta hinnorna om det behövs, så att huvudet är fritt. "Men därefter brukar jag lämna sto och föl ifred och istället titta på dem i kameran, så att de får lugn och ro och kan knyta an till varandra. Helst ska stoet ligga kvar lugnt, gärna i 20–30 minuter så att hon får pumpa över det sista genom navelsträngen."
- Då stoet har rest sig, se till att efterbörden kommer ut ordentligt. Kontrollera även att efterbörden är okej. "Jag brukar spara den i en hink i ett par dagar för säkerhets skull."
- "När fölet är uppe på benen tar jag gärna ut dem ganska snart på gårdsplanen, så att fölet får stärka senor och ligament."
- Istället för att hålla på alltför mycket med fölet är ett tips att borsta och fokusera på stoet – då ser fölet att stoet har förtroende för människor och lär sig den vägen.
- Har man inte egen erfarenhet av avel måste man läsa på, det finns hur mycket information som helst på nätet.
- Skaffa foster- och fölförsäkring! För en mindre summa har du ett väldigt bra skydd. Det gäller oavsett vilken ras du föder upp, det kan bli lika stora komplikationer för en shettis som för ett SWB-sto.