Tillsammans med Equilab har vi mätt och dokumenterat Ullas ridsystem, för att kunna inspirera andra och visa att det går att träna strukturerat och liksidigt ute i terrängen.

Ulla Håkanson red med Equilab-appen i fickan under tre veckors tid på sin Grand Prix-häst Diddy Cool (född 2006 e. Daddy Cool, u. Richelle II). I övrigt tränade hon precis som vanligt, det vill säga på fälten och i skogen.

– Att rida utomhus ger sundare och friskare hästar. Dessutom blir det lite mer omväxling för ryttaren än att rida runt, runt i ett ridhus. Det skulle jag inte klara av. Jag vet inte varför så många gör det, säger Ulla. 

– Jag har regnkappa när det regnar och broddar på vintern. Att rida på snö är riktigt bra, men då måste hästarna ha ”hoof grips” på sig så att de inte får styltor. 

Liksidigt till höger och vänster

Linn Olsson på Equilab berättar att appen mäter antal ridpass, tid, sträcka, varvfördelning vad gäller skarpa svängar (vänster vs. höger), höjdmeter (över havet), gångartsfördelning och hastighet i respektive gångart.  

Efter analysen kan Equilab konstatera att Ulla, trots att hon rider ute i terrängen och därmed får ta hänsyn till landskapet, har en nästintill identisk fördelning av höger- och vänstersvängar. 

– Sedan gör hon förstås mycket färre svängar än hur det brukar se ut under ett inomhuspass på en 20x60-bana, förklarar Linn. 

Rider mycket i skritt

Under de tre veckor testet pågick bestod Ullas pass av mycket skritt. Utöver skritten travade och galopperade hon under ungefär lika långa sekvenser per pass. Som exempel red Håkanson under ett av passen i 70 minuter på Diddy Cool – fördelat på 40 minuter skritt, 12 minuter trav, 13 minuter galopp och 5 minuter stillastående. 

Vissa av hennes pass innehöll även längre galoppsekvenser i lite långsammare tempo (runt 9,2 km/h jämfört med Ullas vanliga snitt 11,5 km/h), då blev det cirka 26 minuter galopp sammanlagt.

– Intressant är bland annat att titta på Ullas kurva för höjdmeter. Den går upp och ner, vilket tyder på att hon rider i relativt kuperad terräng, säger Linn.

Kvitto på hur tiden har disponerats

De tre veckorna med träningsappen tycker Ulla fungerade bra. 

– Jag satte på mig den och satt upp, sedan stängde jag av när jag kom hem. Efteråt kunde jag se hur många minuter skritt, trav och galopp det hade blivit, säger hon. 

Inget i analysen av passen förvånar henne egentligen, graferna stämmer väl överens med hennes plan och upplevelse. Hon tror dock att sådana här appar kan vara till nytta för många ryttare – och inte minst gagna hästarna.

– Du får ett kvitto på hur du har disponerat din tid på hästen. Helst ska man ju exempelvis rida ungefär lika mycket i båda varven. Och så kan du väldigt tydligt se hur länge du håller på, om du tjatar för mycket med samma grejer får du tänka på att variera dig mera.

Pauser håller humöret uppe

Apropå att appen har loggat mycket skritt berättar Ulla att hon alltid skrittar en kvart före och en kvart efter själva träningspasset, samt tar gott om pauser. 

– Det värsta som finns är att bara ta om och ta om, att ”tjata” för mycket när man rider. Jag säger hela tiden till mina elever, ”glöm inte pausen, ta en paus och kom igen”. Det räcker ofta med en minut. Annars blir det bara mjölksyra i hästens ben, plus att ryttaren blir trött. Och inte så sällan blir ryttaren då argare och argare…

Avslutar med galopp i lätt sits

Apropå att appen vissa gånger visade ganska långa galoppsekvenser poängterar Håkanson att hon försöker galoppera ordentligt varje dag, med avslutning i lätt sits. Cavaletti och små hinder ingår ibland.

Ett konsekvent upplägg

Ulla förklarar att upplägget i hennes pass är liknande dag för dag, däremot varierar hon väldigt mycket inom passen. Många övergångar i tempo respektive gångart ger en mer uppmärksam häst.

– Jag börjar med att rida ut åtminstone 30 minuter och när jag kommer hem jobbar jag hästen ute på fälten. Efter själva jobbet galopperar jag oftast i lätt sits ett par varv, Diddy har ganska mycket överskottsenergi så han mår bra av att få sträcka ut. Då ”piper han till”, berättar hon. 

Rider gör Ulla varje dag, hennes hästar har alltså inga vilodagar. 

– Möjligen att de kan få stå en dag om jag är bortrest, men det är mest ryttaren som vill vila. En häst ska röra på sig. Sedan går mina hästar förstås ute i hage också, vid sidan av ridningen.

Naturlig miljöträning

Ulla poängterar att man kan göra allt ute – piaff, passage och byten. Ett exempel är att du kan lära hästen att byta galopp på en stig, när vägen svänger ger du byteshjälpen. Eller så kan du rida piruetter runt träd, då blir diametern ganska stor men samlingen ska finnas där. En av hennes favoritövningar är att rida på en skogsväg och lägga en piruett i ena ändan av vägen. Sedan samlar Ulla, byter galopp och lägger en piruett åt andra hållet. Övningen kan du rida fram och tillbaka ett par gånger innan hästen får paus.

– Dessutom rider jag mycket cavaletti i lite lägre form, det är en bra grej för alla hästar. De får se var de sätter fötterna och det stärker spänst och muskulatur. Hästen blir starkare när den kommer upp med benen och upp med magen, avslutar Ulla Håkansson.