Många ryttare mitt uppe i tävlingssäsongen känner press att kvala till rätt tävlingar inom utsatt tid för att ha en chans att nå säsongens mål. Tiden är knapp och ekipaget behöver vara i toppform för att lyckas på tävlingsbanorna. Men vad händer då när hästen får en ledinflammation och skulle behöva vila från arbete i några veckor? På Agria ser vi att kraven i allra högsta grad ökar på hästarna, och istället för att skynda långsamt för att skapa en hållbar, långsiktig grund, så rider vi ända in i kaklet.
- Ett vanligt misstag är att man är för ivrig med sin häst, och har lite för bråttom att vilja se resultat istället för att tänka långsiktigt och bygga upp en individ som håller på sikt. Vi ger inte hästarna den tid de behöver vare sig det handlar om att läka en skada eller utveckla sin styrka och kapacitet. I längden ger denna tidsbesparing motsatt effekt och vi får en häst med sämre hållbarhet, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Vad händer med hästen när den inte får tid till återhämtning?
För att bygga en sund och hållbar häst är det viktigt att du inte bara rider på olika typer av underlag och varierar din ridning utan att du även ökar och minskar intensiteten i träningen i olika perioder samt låter hästen få tid att läka ut ordentligt efter en skada. Om hästen sätts igång för tidigt efter exempelvis en hälta och inte ges tillräcklig konvalescens, så är problemet snart tillbaka.
- Alla hästar som genomgått en veterinär behandling för en skada behöver en anpassad period med aktiv vila och lagom ansträngning för att skadan skall få tid att läka ut ordentligt. Det skadade området måste hinna återfå en normal hållfasthet och därmed tåla förnyat arbete. Den tiden kan inte ersättas med några medikamenter eller sofistikerade behandlingsmetoder. Har man för bråttom är det stor risk att skadan återkommer efter en tids ridarbete och att man då är tillbaka på ruta ett, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Skynda långsamt för en hållbar häst
Aktiv vila är en viktig del i återhämtningen när vi pratar igångsättning av en skadad häst. Lika viktigt är det att tänka allsidigt och skynda långsamt när det gäller sin ridning och träning.
- Ska man bygga en stark och hållbar häst måste den få tid på sig och arbeta med alla sina muskelgrupper. Många ryttare frestas att tidigt öka kraven på sin häst, speciellt om den är talangfull och har lätt för sig i ridarbetet, för att snabbare få ett resultat. Men där måste vi tänka om - det gäller att tänka långsiktigt. Det är först då vi ger hästen möjlighet att hålla sig stark och sund hela livet, säger Karl-Henrik Heimdahl.
- Och om skadan kommer ändå– ge hästen tid att läka ut skadan, ta till sig behandlingen i lugn och ro för att sedan bli frisk. Ge hästen tid att komma tillbaka med långsiktigt anpassad igångsättning. Och låt tävlingarna vänta tills den är fullt återställd, säger Karl-Henrik Heimdahl.