Lotta Wahlborg, b-tränare i hoppning och ridinstruktör level 2, är själv aktiv tävlingsryttare med ett 15-tal hästar hemma på Grevagården i Skövde. Allt från säsongens föl till tävlingshästar i full kondition. De hästar som tävlas har inte fått någon vila utan de har gått hela sommaren berättar hon:
– Våra hästar har ridits fem dagar i veckan. Och vid lite lugnare perioder har de skrittats ut 1,5 timma varje dag. Vi har tävlingshästar som är både 15 och 20 år som vi fött upp själva och som aldrig varit behandlade.
Hur ska man tänka när man sätter igång sin häst?
– Både när det gäller överviktiga hästar såväl som hästar som fallit ur lite under betesperioden så är det viktigt med lågintensiv träning. Skritta och jogga mycket. Powerwalk är bra. Rid kortare pass men rid varje dag och ta det lugnt med galopparbetet. Det gäller att tänka långsiktigt och låta det ta tid.
Något annat som Lotta tycker är viktigt och som hon vill påminna om nu när sommaren kom så här framåt sensommaren är att ta hand om hästarna efter ridningen.
– Tvätta alltid hästarna efter träning. Se till att få bort all svett efter sadelgjorden. Skavsår i augusti kan ta tid att läka. Så tvätta hästarna och ta gärna av grimmorna i hagen om det går så att de inte får skav av dem. Och om hästarna tränas och svettas mycket så ge dem en extra näve salt någon gång i veckan.
När kan man börja med träningspassen för tränare igen?
– Man behöver en månads uppstart tycker jag. Men samtidigt är det viktigt att ha en dialog med sin tränare. Kanske kan man börja och bara vara med en del av passet, till exempel uppvärmningen. Eller bara travhoppa och sedan avsluta. En övertränad häst kan få problem under lång tid så det gäller att hela tiden ha en dialog med sin tränare.
När kan man börja tävla igen?
– Om hästen var i god allmänkondition före vilan så tycker jag att man kan börja tävla när man har tränat ett par gånger. Så cirka sex veckor efter igångsättningen.