Hur mycket av sin form tappar en häst som sommarvilar?
– Det är väldigt olika. På ett par veckor tappar de egentligen inte någon kondition, men de kan bli lite bukiga. När det gäller unga hästar känns det ibland som att det tidigare arbetet har smält in och som att man har kommit längre med dem än det upplevdes innan betesperioden.
Tävlingshästar på hög nivå går sällan på heltidsbete, men hur gör du med unghästarna?
– Det är viktigt att unga hästar får gå på sommarbete, hos oss heltidsbetar i år (intervjun gjordes 2021, reds anm.) ett gäng två-, tre- och fyraåringar. De fyraåriga stona som har föl går kvar med fölen till avvänjningen, innan de sätts igång på allvar igen.
– Sedan kan man inte bara lämna hästen på betet, den behöver få daglig tillsyn, helst två gånger om dagen. Kontrollera den noggrant så att den inte har fått några småsår, titta på hovstatusen och håll koll på ögonen. Sådana här år med mycket insekter är det inte ovanligt med ögonproblem, du kan behöva skydda hästen med någon typ av huva. De flesta hästar trivs väldigt bra på sommarbete men vissa störs mycket av insekterna, de bara springer och springer. Då kan det vara bättre att låta hästen vara inne dagtid och gå ut på nätterna.
Vad är viktigt att tänka på när man sätter igång sin unghäst?
– Med de riktigt unga hästarna får du tänka att igångsättningen blir lite som en förnyad inridningsprocess. Om en treåring till exempel bara har sadeltämjts och har blivit riden rakt fram i skritt, trav och galopp under våren – då kan du inte ta för givet att det bara är att lägga på sadeln och sitta upp. Man får vara lite påpasslig så att den inte får sadeltvång eller blir skrämd vid uppsittningen. Vissa unghästar har inga problem att nystarta alls, så det är väldigt individuellt.
På riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm går även äldre hästar på heltidsbete. Hur sätts de igång?
– Vissa av dem kan gå upp till åtta veckor på bete, vi sätter vi igång dem under ett par veckors tid och tar det försiktigt i början. Inledningsvis rider vi mest ut och varvar med kortare arbetspass. Jag brukar försöka följa vädret och hästens dagsform. Är det fint ute passar jag på att vara i naturen, känns hästen pigg och arbetsvillig kanske jag rider på banan.
– Det gäller att vara uppmärksam varje dag så att din häst tar stöd på båda tyglarna och driver liksidigt med båda bakbenen. Du vill inte att den jobbas igång oliksidigt.
Det är inte helt ovanligt att hästar har fallit ur eller har lagt på sig extra hull under betet …
– När de stallas in får man se till att sätta dem på en välanpassad foderstat. Har hästen överhull får du vara noga med att inte göda den, samtidigt måste den få tugga tillräckligt med grovfoder för att må bra. Det bästa är om man kan träna en sådan häst i form snarare än att hårdbanta den.
Hur snart efter sommarbetet kan man tävla med sin häst?
– Det är väldigt olika med olika hästar. För en individ som är lättränad och ligger högt i blod brukar det räcka med några veckors igångsättning, ligger den lågt i blod och har blivit överviktig tar det längre tid att få hästen i tävlingsmässigt skick.
Något annat ryttaren bör tänka på?
– Det är särskilt viktigt i slutet av sommaren, med hästar som har vilat och kanske har ändrat lite kroppsform under betet, att du alltid lägger på rena och fräscha gjordar och vojlockar samt gör rent hästen ordentligt i sadelläget. Annars kan den få skav eller utslag.
Agrias profilryttare – Jens Fredricson
Landslagsryttaren Jens Fredricson är till vardags stallmästare på riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm.