29-åriga Jelena Femic växte upp i Motala, i en familj som inte hade något hästintresse. När Jelena efter en hel del tjat fick börja på ridskola tog hon alla chanser att lära sig mer.
- Jag är väldigt glad att jag fick börja rida, men även tacksam för att jag fick kämpa lite - det är nog en av anledningarna till att jag fortfarande håller på med det här. Jag har fått ta tag i mina drömmar själv, konstaterar Jelena.
Ridskolan, Motala Ryttarförening, hade en stor gräsbana och en gammal huntingbana där eleverna fick hoppa bank och andra terränghinder. Intresset att hoppa och rida ute har funnits där så länge Jelena kan minnas.
- Ju äldre jag blev, ju mer ansvar fick jag på ridskolan, så jag fick rida mycket utanför lektionstid också. Jag hade tur med mina ridlärare, som såg potential i mig. Jag har dem att tacka för mycket, de har lagt en bra grund.
Köpte Wharton Street som 3-åring
För sju år sedan hittade Jelena skimmelvalacken Wharton Street, som då var tre år.
- Jag hade kontakt med uppfödaren och ville sedan göra allt själv, jag tycker det är kul att utbilda unghästar. Det är en svår häst med fina kvalitéer, han är känslig och har humör. Men det är en häst som passar mig, jag tycker om hästar som har det där lilla extra och inte bara går som klockor – jag vill ha lite ”jävlar anamma” i hästarna.
Wharton Street har haft lätt för sig i terrängen, en gren som är både Jelena och valackens starka sida. I dressyren och hoppningen har det funnits mer att jobba med.
- Jag har många gånger tänkt att hästen har mer kapacitet än vad jag kan hantera och funderat på att sälja honom, för hans skull. Samtidigt så har jag gett mig tusan på att klara det och insett att jag kommer bli så duktig om jag bara får rätt hjälp, berättar Jelena.
"Det får bära eller brista"
När Jelena fick höra om Agria Fälttävlansakademi insåg hon att både hon och hästen faktiskt hade rätt ålder för att kunna söka.
- Nu tänkte jag att nu får det bära eller brista, varför skulle inte jag vara en bra kandidat? Samtidigt som det finns så många andra duktiga fälttävlansryttare i Sverige. När Agria ringde och sa att jag kommit med så trodde jag de hade ringt fel, det var nog bland det roligaste som hänt mig.
Jelena konstaterar att hon och Wharton Street har utvecklats massor de senaste åren - tillsammans har de tagit sig upp i klasserna, hela vägen upp till SM och trestjärnig klass i år. En resa hon är stolt över att ha genomfört.
- Fälttävlansakademin har varit väldigt lärorik, genomtänkt med ett bra upplägg. Jag har lärt mig väldigt mycket under det här året, och lärt känna så många - nu har man fått en annan kontakt, så många som man kan ta hjälp av. Det är ett helt nytt nätverk. Nu känner jag mig mer hemma i sporten.
Stöd från coachen
Anna Freskgård, som leder ryttarna i Agria Fälttävlansakademi, har varit ett stort stöd för Jelena.
- Anna är super som coach och tränare, hon är påhittig och har mycket bra tips och idéer. Hon pushar på och är verkligen en kontakt som jag är glad över, som man kan bolla idéer och upplägg med. Jag är fortfarande rookie på den här högre nivån och då har det varit väldigt givande och skönt att kunna luta mig mot henne, när det gäller upplägg av säsongen och liknande. Jag har börjat känna att jag är på den nivån där vi faktiskt hör hemma, säger Jelena.
Nu hoppas Jelena kunna ta ytterligare ett steg med sin valack - hon siktar mot internationella starter och mästerskap. Året med fälttävlansakademin är något hon alltid kommer att bära med sig.
- Jag är glad över att de fick upp ögonen för just mig, att man blev sedd. Alla inom ridsporten sliter väldigt hårt, vissa har haft en mer spikrak väg medan jag har fått jobba upp det mer på egen hand. Det är väldigt kul att de såg mig och att det uppmärksammades, det är jag väldigt tacksam för, avslutar hon.