Faktorer för ett lyckligare hästliv:
- Daglig utevistelse under många timmar varje dag
- Tillräckligt stor hage där hästen kan röra sig fritt i alla gångarter
- Social interaktion med andra hästar
- Tillgång till grovfoder med långa ättider
- Utrustning som inte skaver eller skadar hästen
- Att den inte lider eller har fysiskt ont
Träna på att läsa av din häst
Hästar är anpassade efter ett liv på stäppen, där deras behov av långa ättider, mycket rörelse och social kontakt blir tillfredsställda. I dag finns det brister i kunskapen om hästens naturliga behov vilket är avgörande för en lycklig häst. Om hästen inte får sina grundläggande, naturliga behov tillfredsställda ökar risken för att den utvecklar någon form av beteendestörning.
- Det är viktigt att du tränar på att läsa av hur hästen mår och dess sinnestillstånd. Var vaksam på om beteendet förändras. I vissa fall finns det uppenbara tecken på att den inte trivs, men ofta är det mer otydliga signaler, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst, Agria Djurförsäkring.
Var uppmärksam på förändrat beteende
Tecken på förändrat beteende kan vara att hästen börjar undvika något, visar irritation mot människor och andra hästar, att den inte längre kommer fram och hälsar eller vänder rumpan till när du kommer.
Den kan också utveckla någon form av stereotypisk beteendestörning. Ett exempel är vävning, en rörelse där hästen gungar från sida till sida med främre delen av sin kropp. Det kan bero på att den får för lite motion, brist på grovfoder med lång ättid och social kontakt med andra hästar. Ett annat tecken är krubbitning, som till viss del kan vara ärftlig, men även här spelar foder och utevistelse stor roll.
- Ett vanligt misstag från många hästägare är att läsa in sina egna känslor och önskemål i hästen, som att lägga på ett täcke när vi tycker att det är kallt, säger Mikael Theorén.
Tecken på en lycklig häst
Har du en häst som frustar och låter mycket? En studie visar att frustande hästar med mycket läten är lyckligare. Andra tecken på att hästen mår bra är att den är lätt att hålla lagom i hull och att muskulaturen är på plats. Den ska visa intresse för sin omgivning och ha en öppen, klar, nyfiken blick men också vara avslappnad och rofylld i stallet.