Under hösten har de sex tjejerna träffats vid fyra tillfällen, två avsuttna träffar och två uppsuttna. När vi ses hos Levad Fysioterapi i Västerås för föreläsning och ryttarträning är det ett avslappnat gäng som pratar och skrattar. Anna Freskgård, som är mentor för akademin, får busvissla för att överrösta stipendiaterna och starta igång träffen med den obligatoriska ”incheckningen”. Då berättar alla deltagare kort var de befinner sig just idag mentalt, privat, i sitt hästliv och vilka förväntningar man har på helgens träff.
- Incheckningen och utcheckningen är verkligen jättebra. Man får möjlighet att reflektera och faktiskt tänka igenom både var man är och vad man tar med sig efter helgen, säger Alice Andersén.
Alla deltagare har gjort en individuell ryttaranalys
Förväntningarna på helgens träff är höga – alla deltagare har varit hos Birthe Vogelius och gjort en 90 minuter individuell ryttaranalys. Under lördagen står föreläsning om ryttarträning på agendan och därefter ett par timmars träning i gymmet under ledning av Birthe. Söndag förmiddag är vikt till mental träning med Karin Öljemark, även det ett efterlängtat pass.
- Konceptet Agria Fälttävlansakademi är jättebra! Vi får en hel verktygslåda med inspiration och möjligheter att förbättra oss. Alla träffar är superbra och väldigt proffsiga! Det är bara synd att tiden går så fort, säger Sophia Folkesson.
Träffas en helg per månad
Träffarna arrangeras en helg per månad och inkluderar oftast övernattning. Under hösten har stipendiaterna fått både markarbeta och hoppträna för Anna Freskgård, fått föreläsningar av veterinärerna Laura Hirvinen och Charlie Lindberg, foderföreläsning av Göran Hagelin och sist men inte minst ryttarträning med Birthe Vogelius och mental träning med Karin Öljemark.
- Det är ett bra innehåll som verkligen gör nytta. Dessutom är det värdefullt att lära känna de andra i gruppen. Det är väldigt nyttigt att titta på varandras träningar och ta del av allas erfarenheter, säger Jelena Femic.
Vårterminen 2020 startar upp med individuella coachingsamtal med Anna Freskgård, därefter följer en avsutten helg med fokus på internationellt tävlande följt av en helg med dressyr- och programträning innan det är dags för terrängträning. I samband med Strömsholmsdagarna i juni, då flera av stipendiaterna planerar att tävla, är det avslutning för den första kullen av stipendiater i Agria Fälttävlansakademi.
Stipendiaterna i Agria fälttävlansakademi 2019/2020
Smilla Hjalmarsson
Sophia Folkesson
Jelena Femic
Anna Svane
Alice Andersén
Saga Souvanen
Om Agria fälttävlansakademi
Anna Freskgård är mentor för Agria Fälttävlansakademi, men alla deltagare har sina egna hemmatränare. Syftet med Agria Fälttävlansakademi är att hjälpa unga ryttare till mästerskapsnivå. Sunda hästar och träning för hållbarhet är ett genomgående tema för akademin. Träffarna arrangeras en helg per månad i olika delar av landet och är kostnadsfria för stipendiaterna.