Veterinären svarar:
Det finns inget preparat som fungerar omedelbart för att lugna ner hanhundar. Det man kan göra är att kemiskt kastrera hanhunden med ett så kallat suprelorinchip. Kemisk kastration innebär att veterinären injicerar ett litet "chip" under huden som sedan utsöndrar en substans under lång tid. Full effekt kommer efter 4-5 veckor och håller i minst sex månader. På små hundar sitter effekten ofta i avsevärt längre. Om man är nöjd med denna behandling, kan man låta injicera ett "kraftigare" chip som har effekt i minst ett år. Annars kan man kastrera hunden.
Det finns för- och nackdelar med kastreringen. Kastrerade hanhundar blir oftast psykiskt lugnare men inte slöare. Könsdriften försvinner helt efter några veckor. Inlärda beteenden försvinner inte om hunden kastreras så enbart kastration hjälper inte för att exempelvis minska aggressivitet.
Vid kastration av hanhund minskar risken för prostatasjukdomar.
Har hanhunden hunnit utveckla sitt könsdriftsbeteende innan kastrering kan det finnas kvar till viss del även efter en kastrering. Det är det inlärda beteendet som inte släpper lika lätt.
Pälsförändringar kan förekomma efter kastration. Det vanligaste är att de får mer yvig och ullig päls men enstaka hanhundar får tunnare päls vilket kan bero på testosteronbrist.