Veterinären svarar:
Höftledsröntgen bör göras när skelettet vuxit klart. För små till mellanstora raser är lämplig ålder runt 1 år medan större raser ska röntgas vid 18 månaders ålder.
Vid bedömning av höftledsdysplasi används grader, graderna säger dock inte per automatik om hunden får besvär eller inte. Följande grader finns:
- HD grad A: Normala höftleder
- HD grad B: Normala höftleder
- HD grad C: Lindrig dysplasi
- HD grad D: Måttlig dyspladsi
- HD grad E: Höggradig dysplasi
Det finns hundar med HD grad D som redan som unga blir mycket halta och handikappade – och andra som kan leva ett långt liv utan att bli halta förrän sent i livet. Det är således mycket individuellt. Övervikt, utfodring, motion och mycket annat påverkar hundens livslängd och om den blir halt eller inte.
Symtom
En del hundar blir inte alls påverkade av höftledsdysplasin medan andra kan visa symtom som stelhet, svårigheter att resa sig eller att gå i trappor. Hunden kan även ha sämre leklust och inte vilja gå längre promenader.
Orsak
Höftledsdysplasi orsakas av en rubbning i ledens utveckling som ger en dålig passform mellan lårbenet och bäckenet vilket medför en slapphet i leden och inflammation. Benpålagringar kan senare uppstå runt leden. Bakgrunden är komplex med bakomliggande faktorer som arv, miljö, tillväxthastighet och utfodring.
Vad kan jag göra själv?
När du väljer valp
Höftledsdysplasi är en komplex sjukdom och flera faktorer har betydelse för dess utveckling. Om möjligt ska man välja en valp vars föräldrar, mor- och farföräldrar har HD- grad A eller B. Hundar med kliniska symptom på höftledsdysplasi oavsett gradering bör ej användas i avel.
För den unga hunden
En ung växande hund bör hållas normalviktig och inte växa för fort. Allsidig träning är bra och bygger upp muskler men undvik extrem träning.
För den vuxna hund med symptom
En hund med höftledsdysplasi ska röra på sig, men på rätt sätt. Det är viktigt att bygga upp musklerna i hundens lår och rygg genom sjukgymnastik och hundens leder kan användas men inte överbelastas. Övervikt ska undvikas då överviktiga hundar brukar vara mer besvärade av höftledsdysplasi.
När behöver jag uppsöka veterinär?
Du ska kontakta veterinär om din hund blir besvärad av sin höftledsdysplasi. Det kan vara nödvändigt med smärtstillande och antiinflammatorisk medicin i kortare eller längre perioder Vid stora besvär kan man operera hunden genom att hunden förses med en höftledsprotes. Operationen ger ofta ett bra resultat och hunden kan leva smärtfri. Efter operationen är det viktigt med sjukgymnastik för att bygga upp musklerna igen. Det finns tillskott för leder som kan provas, hör med din veterinär.