Har min hund skabb?

Min hund kliar sig väldigt mycket. Kan det bero på rävskabb? Hur ser de ut?

Veterinären svarar:

Rävskabb kan inte ses med blotta ögat eftersom de gräver gångar i huden. Att hunden kliar sig mycket kan bero på många olika orsaker där rävskabb är en orsak. Boka tid hos din veterinär för en undersökning för att reda ut vad som orsakar klådan.

Symtom

Klåda, som kan variera i intensitet från mild till kraftig, på öron samt ryggslut och kan vara värre nattetid. Klådan i sig kan ge upphov till inflammation i huden. Andra vanliga symtom är rodnad i huden, mjäll, skorpor och håravfall.

Orsak

Rävskabb orsakas av ett parasitkvalster, Sarcoptes scabiei, som även kan infektera andra djurarter som varg, mård, lo, hundar, katt och människor. Men på oss människor kan skabbdjuren inte fortleva eller föröka sig, då vi är fel värddjur. Smittan kan ske via direktkontakt med smittade djur eller indirekt kontakt om skabbsvalstret har överlevt på platser där infekterade djur har vistats.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om din hund kliar sig mycket bör du med hjälp av veterinär reda ut vad som orsakar klådan. Rävskabb behandlas med receptbelagd medicin. Förutom rävskabb och annan ohyra kan klåda orsakas av bland annat allergi.

Diagnosen kan ställas genom att göra ett hudskrap och analysera det med mikroskop. Infekterade djur kan även ha en positiv klådreflex i öronkanter.

De flesta smittade hundarna utvecklar antikroppar mot skabbkvalstret. Genom att påvisa antikropparna i blod kan man få vetskap om djuret är eller har varit infekterat. De specifika antikropparna finns oftast i blodet inom två till tre veckor efter det att hunden visat de första symtomen.

Finns det fler hundar i hemmet bör alla hundar behandlas för att förhindra återinfektion.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?