Värmeslag på hundar med mycket päls

Min hund blir väldigt varm på somrarna, hur vet jag om han skulle få värmeslag? Hur kan jag förebygga det? Han har väldigt mycket päls.

Veterinären svarar:

Värmeslag kan uppstå mycket fort. I början flåsar hunden mer och mer, sedan blir den trött och till slut förlorar den medvetandet och i värsta fall kan hunden dö. Lämna inte hunden instängd i en bil en solig sommardag, för det är där de flesta hundar drabbas av värmeslag. Även överansträngning i varmt väder genom exempelvis lek kan ge upphov till värmeslag.

Symtom

Hunden flämtar och har kraftigt röda slemhinnor/tandkött. Ökad puls och andningssvårigheter. Kräkningar, diarré, oro, förvirring, kramper och höjd kroppstemperatur kan vara symtom på värmeslag hos hund. Värmeslag kan också leda till att hunden blir medvetslös och hamnar i chock.

Orsak

Hundar kan inte svettas så när de ska göra sig av med värmen i kroppen andas de fort, eller hässjar. Via utandningsluften förlorar hunden vätska. Om det är mycket varmt hinner hundens kropp inte bibehålla normal kroppstemperatur. Hundar med hjärtfel, trånga andningsvägar, hög ålder, övervikt eller tjock och lång päls löper större risk för värmeslag.

Vad kan jag göra själv?

Hundar med tjock päls, kan lättare få värmeslag, så du kan pröva att raka ner pälsen på sommaren. Se alltid till att hunden har tillgång till skugga och vatten. På riktigt varma dagar kan det vara bra att hålla hunden inomhus där det är svalt alternativt att kyla hunden upprepade gånger under dagen. Du kan kyla ner hunden genom att försiktigt doppa hunden i vatten eller skölja hunden med svalt vatten. Undvik iskallt vatten då det kan förvärra tillståndet eftersom iskallt vatten gör att blodkärlen drar ihop sig och minskar effekten av avkylningen. Använd de hjälpmedel du har tillgång till exempelvis AC, fläkt eller en kyldyna för att göra inomhusmiljön så trivsam som möjligt för hunden.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om du misstänker att din hund har fått värmeslag ska du omedelbart åka till veterinär, eftersom värmeslag är ett livshotande tillstånd. Försök först kyla ner hunden, enligt ovan beskrivning, och sätt på AC:n i bilen på full effekt när du transportera den till veterinären. På kliniken kan veterinären sedan fortsätta behandlingen för att få kroppstemperaturen att stagnera och sedan sänkas gradvis.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?