Min hund har klåda

Min hund kliar sig väldigt mycket. Vad kan de bero på och vad kan jag göra?

Veterinären svarar:

Klåda kan bero på många olika saker. Rävskabb, löss och loppor kan vara orsaker till att hundar kliar sig mycket. En infektion i huden kan även ge klåda. Allergi hos hund ger klåda, symtombilden liknar inte den som ses hos människor med allergi.

Orsak

Några vanliga orsaker är allergi mot exempelvis pollen, dammkvalster eller ett födoämne som kött från nöt, svin, kyckling, fisk eller soja. Om hunden kliar sig runt öronen kan hunden ha öroninflammation. Andra vanliga orsaker till klåda är parasiter som löss, kvalster eller rävskabb. En hudinfektion kan ge klåda, samtidigt som klåda kan ge upphov till infektion i huden på grund av att hunden kliar sig mycket.

Vad kan jag göra själv?

  1. Känn igenom och inspektera päls och hud. Finns det sår i huden? Känner du ojämnheter? Ser du rodnad i huden? Saknas päls på hunden?
  2. Titta i och lukta på hundens öron. Kan hunden ha öroninflammation?
  3. Gå igenom hundens päls för loppor eller löss. Ser du något som rör sig?

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om klådan inte är för besvärande så kan du prova att bada hunden några gånger med klådstillande eller vanligt mjukgörande schampo för hund. Men om det inte har effekt eller att klådan kommer tillbaka bör du uppsöka veterinär. Veterinären undersöker din hunds hud och frågar ut dig om symtomdebut, var och när din hund kliar sig med mera. Det kan komma att tas prover från hud och päls för att leta parasiter, prov för att se om din hund har en infektion i huden eller vävnadsprov från huden för att eventuellt upptäcka en hudsjukdom. Ibland finner man orsaken enkelt och snabbt men ibland kan det bli tal om utredningar, framför allt om misstankarna leder mot allergi.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?