Veterinären svarar:
Sandmyggor kan sprida en parasitsjukdom, Leishmania. Obehandlad leishmania leder nästan alltid till en allvarlig sjukdom som påverkar flera olika organ. Infektionen kräver som regel upprepad eller livslång behandling. Leishmaniainfektionen gör också att hundens immunförsvar blir nedsatt och ofta drabbas hunden av ytterligare infektioner, exempelvis bakteriella hudinfektioner.
Leishmanios förekommer inte normalt i Sverige men har på senare år diagnostiserats hos flera hundar. De flesta har varit importerade hundar eller hundar som vistats i sydeuropeiska länder. Smittan är utbredd i medelhavsområdet, Portugal och är i vissa regioner mycket vanlig. I de allra flesta fall krävs det ett stick från en infekterad sandmygga för att en hund skall kunna smittas.
Symtom
Infektion med Leishmania leder till en obotlig kroniskt fortskridande sjukdom. Symptom behöver inte uppvisas förrän lång tid (flera månader eller flera år) efter det att de infekterats via ett myggbett. Symtomen kan påminna om många andra sjukdomstillstånd såsom avmagring, trötthet, lymfknuteförstoring, hudinfektioner, njursvikt, hälta, ögonsjukdom och näsblod.
Orsak
En parasit, Leishmania, som smittar till hundar framför allt via sandmyggor (kallas även för fjärilsmyggor eller sandflies) som fungerar som smittbärare.
Vad kan jag göra själv?
Vissa fästingmedel, som Scalibor halsband, skyddar mot sandmyggor. Det kan även finnas även möjlighet att vaccinera. Man kan dock inte räkna med att preparaten skyddar fullständigt mot myggangrepp. Under kvällar och nätter, då myggorna är som mest aktiva, bör hunden också skyddas mot myggangrepp med hjälp av myggnät eller genom inomhusvistelse.
När behöver jag uppsöka veterinär?
Leishmania-parasiten är inte alltid lätt att hitta och i en del fall måste flera prover tas vid olika tillfällen innan man hittar antingen parasiten eller antikroppar mot parasiten. Om din hund har vistats i eller importerats från Sydeuropa och du misstänker att den kan ha Leishmania, kontakta veterinär.