Veterinären svarar:
Det första jag tycker ni ska göra är att låta en veterinär undersöka hästen. Diagnos ställs genom klinisk undersökning och med hjälp av röntgen, men ibland går det till och med att känna pålagringarna vid en undersökning. Om hästen diagnosticeras med artros finns det behandling att få. Många hästar blir hjälpta av behandlingen och användbarheten blir inte så påverkad. Hos andra hästar så ger behandlingen dessvärre ingen större effekt.
Symtom
Oftast upptäcker man först att hästen uppvisar hälta. Det är vanligt att hästen blir stelare om den har artros. Svullnad och smärta förekommer också. Vid kraftig artros kan man känna pålagringarna när man undersöker hästen. Om inflammationen inte läker ut finns risk för att hästen drabbas av spatt, som är en kronisk form av artros.
Orsak
Artros är i allmänhet en effekt utav en inflammation i en led där ledbrosk skadas och en artros utvecklas. Det är vanligast förekommande på äldre hästar. Oavsett vad det är som orsakar artrosen så bildas benpålagringar som begränsar ledens rörelseomfång.
Vad kan jag göra själv?
Bra att tänka på i förebyggande syfte är att alltid värma upp hästen ordentligt innan hårdare arbete påbörjas för att minska risken för ledinflammation som i sin tur kan orsaka artros. Artros som kommer med åldern är dock svår att förebygga. Däremot kan du se till att hästen får rätt behandling för att artrosen inte ska breda ut sig mer eller för att smärtlindra om hästen har ont av sin artros.
När behöver jag uppsöka veterinär?
Kontakta veterinär för att få rätt behandling och en rättvis bedömning om hästens framtid.