Ögoninflammation på häst

Min häst har fått inflammation i höger öga och har fått behandling. Veterinären sa att detta kan komma tillbaka även efter behandlingen. Stämmer det och vad beror det på?

Veterinären svarar:

Har hästen en besvärlig inflammation i ögat så finns det risk för att det kommer tillbaka som din veterinär säger. Det brukar vara mindre risk för återkommande problem om det är ett hornhinnesår, orsakat av att hästen råkat rispa sig i ögat på något. När såret väl har läkt färdigt brukar det sällan ge kvarstående eller återkommande problem. Är orsaken okänd är risken oftast större för återkommande problem. Vissa ögoninflammationer har vad man kallar en autoimmun bakgrund där immunsystemet angriper den egna kroppsvävnaden i detta fall ögat, och dessa är nästan alltid återkommande.

Symtom

Ögat blir rött och väldigt irriterat och sekret kan synas i ögat. Ofta står hästen och kisar eller blundar helt med det inflammerade ögat. Har hästen sår på hornhinnan kan man ibland se en gråaktig hinna på ögat. Vid mera djupgående inflammationer drar pupillen ihop sig och blir väldigt liten.

Orsak

Vanliga lindrigare ögoninflammationer beror oftast på att hästen fått in damm eller smuts i ögat, eller att det blivit irriterat av flugor eller insekter. Allvarligare inflammationer kan bero på sår på hornhinnan eller vara symtom på autoimmun sjukdom. 

Vad kan jag göra själv?

Du kan själv badda hästens öga med avsvalnat kokt vatten. Gör detta upprepade gånger varje dag för att få bort sekret eller eventuellt skräp i ögat. Det är dock viktigt att tänka på att ögoninflammationen kan bero på en skada i ögat som behöver behandlas av veterinär. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hästen blundar och kniper med ögat skall veterinär alltid tillkallas för att kontrollera så det inte finns allvarligare skador på ögat. Vid misstanke eller vetskap om sår på hornhinnan ska veterinär också alltid kontaktas och medicin sättas in. Det är viktigt att bakomliggande orsak till ögoninflammationen behandlas för att förhindra att problemen återkommer.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?