- Start
- Första hjälpen för djur
- ...
- Första hjälpen för jakthund
Första hjälpen för jakthund
Bra att ha med på jakten
Agrias första hjälpen guide för jakthundar ger tips på vad du bör ha med dig när du ska ut och jaga med hund. Läs hela checklistan här.
Muskelsträckning på jakthund
Det är inte ovanligt att jakthundar sträcker sig eller får muskelbristningar eftersom de emellanåt utsätts för både hård och explosiv ansträngning. En sträckning är sällan allvarlig, men kräver att hunden får vila och återhämta sig. En muskelbristning kan ge allvarliga besvär. Ta för vana att alltid visitera hunden efter avslutat jaktpass.
Jakthund med klobrott
Hundar som springer i terräng riskerar att skada sina klor. Minska risken för kloskador genom att hålla hundens klor kortklippta.
Så gör du en bår till en skadad hund
En hund som inte kan gå själv kan vara svår att transportera. Hundar av stora och tunga raser kan vara extra utmanande att bära längre sträckor. Om olyckan är framme kan lösningen vara att tillverka en bår.
Hund med jaktödem
Jaktödem innebär vätskeutträde i lungorna under eller strax efter jakt. Det kan ge allvarlig andningspåverkan och i värsta fall leda till att hunden dör. Jaktödem förekommer framför allt hos drivande hundar som skäller mycket.
Jakthund som skadar ögat
Jakthundar eller andra hundar som arbetar i terräng kan få in frön och andra små växtdelar i ögonen. Det kan irritera och skada ögat. Så gör du om din jakthund skadar sitt öga under jakt.
Skottskadad jakthund
Det händer att hundar träffas av skott under jakt, antingen direkt eller av rikoschetter. Skadans omfattning beror på typ av skott och var på hunden det träffat. En hund som träffats av hagel kan se död ut på grund av chockverkan, men fortfarande vara vid liv.
Påkörd jakthund
Det händer tyvärr att jakthundar blir påkörda när de korsar vägar under jakten. Uppsök alltid veterinär om hunden blivit påkörd. Skador på inre organ syns sällan, men kan vara mycket allvarliga för hunden.
Sparkskadad jakthund
Hundar som ställer älg kan råka ut för sparkar som kan ge skelettskador, mjukdelsskador och sårskador. Sparkskador kan ge allvarliga inre blödningar som inte syns för blotta ögat. Därför är det viktigt att en veterinär undersöker hunden efter en sparkincident.
Hund som blivit skadad av vildsvin
Hundar som används för jakt kan få skador av vildsvinens betar. Ibland är såren djupa och kan perforera ändtarm eller ge skador på bukorgan, brösthåla eller lungor. Utöver organskador är det stor risk för sårinfektion. Skyddsväst kan skydda mot flera allvarliga skador.