Skydda med fästingmedel

Du kan skydda din hund mot fästingar med hjälp av olika preparat. En del är receptfria medan andra kräver ett recept. Sätt att förebygga fästingar (fästingprofylax) kommer i form av halsband, spot-on droppar, tabletter eller injektioner. Preparaten är avstötande eller avdödande, eller både och. Använd inte hundens fästingpreparat på din katt, utan kontrollera alltid att du väljer ett fästingpreparat som är godkänt för katt, då vissa läkemedel kan vara direkt farliga eller olämpliga för katter.

Spot-on medel mot fästingar

Spot-on preparat appliceras direkt på hundens hud i nacken och i vissa fall även vid svansroten om du har en stor hund. Effekten kvarstår ca 4 veckor beroende på preparat. Det finns spot-on lösningar som är receptfria och kan köpas på apotek, andra är receptbelagda.

Tänk på att vissa spot-on preparat endast är för hund, en del är giftiga för katter. Säkerställ därför att katten inte slickar i sig spot-on-lösningen och isolera katten från nyligen behandlade hundar i väntan på att appliceringsstället torkar.

De vanligaste biverkningarna vid användning av spot-on preparat är en lokal reaktion i huden vid applikationsstället. Dessa reaktioner brukar läka av sig själva.

Om din hund skulle uppvisa generella symtom efter medicingiva så kontakta din veterinär för råd.

Fästinghalsband

Fästinghalsband sätts runt hundens hals och ger full effekt efter cirka en vecka. Halsbandet ska tas av vid bad för att inte skada vattenlevande organismer i sjöar, hav och andra vattendrag. Tänk på att vissa fästinghalsband endast är för hundar och kan vara giftiga för katter. Halsbanden har effekt mellan fem och åtta månader beroende på sort. Fästinghalsband för hund är receptfria och kan köpas på apotek.

Fästinghalsband är inte ett alternativ att rekommendera om det finns andra djur i hushållet som kan tänkas leka med hunden och bita i halsbandet, likaså om det finns småbarn som kan ta i halsbandet, stoppa halsbandet i munnen eller slicka på det. Hundar som använder halsbandet bör inte heller sova i samma säng som sin ägare, speciellt inte i samma säng som barn.

I sällsynta fall kan halsbandet ge lokal irritation i huden. Om det skulle uppstå så ta av halsbandet och kontakta din veterinär för råd angående eventuell behandling och byte av preparat. 

Vid misstanke om andra biverkningar som kräkning, diarré eller neurologiska symtom som vinglighet eller ökad salivering ska du också ta av halsbandet och kontakta din veterinär.

Tabletter mot fästingar

Tabletterna ges direkt i hundens mun. Det finns flera olika preparat med varierande verkningstid. Diskutera med din veterinär vad som passar just din hund. Värt att tänka på är att valpar och växande hundar kan behöva växla preparat och styrka vartefter de växer. 

Tabletterna har effekt då fästingen biter sig fast i huden, de verkar inte repellerande som till exempel fästinghalsbanden. Du kan därför hitta fästingar på din hund, men läkemedlet verkar snabbt och och resulterar i att fästingen dör och ramlar av hunden. På detta vis minskar risken för överföring av fästingburna sjukdomar. Det finns både receptfria och receptbelagda tabletter. De receptbelagda tabletterna skrivs ut av veterinär.

De vanligaste biverkningarna av fästingförebyggande tabletter är magbesvär som kräkning och/eller diarré. Dessa besvär är ofta lindriga men kontakta ändå din veterinär för råd om de skulle uppstå. 

I ovanliga fall kan man även här se neurologiska biverkningar, om din hund blir vinglig, får kramper eller börja salivera ska du alltid kontakta veterinär akut. 
Vissa raser är mer känsliga än andra.

Injektioner mot fästingar

Den senaste tiden har det även kommit fästingmedel som ges som en injektion på klinik och med effekt i upptill ett år.

Fästingmedel för valpar

Det finns en del preparat som är lämpliga för valpar. Ofta rekommenderas att valpen är minst 8 veckor gammal och har uppnått en viss kroppsvikt, detta varierar mellan olika preparat så rådgör alltid med din veterinär innan behandling inleds.

Behöver din hund fästingmedel?

Boka ett receptsamtal direkt i Agriaappen, det ingår i din försäkring! För att få fästingmedel utskrivet behöver du ladda upp en bild på din hund samt ange hundens vikt vid bokningen i appen. Erbjudandet gäller från 10/3 tillsvidare som längst 31/12 2025. 

Ladda ner appen Mer om receptsamtal 

Olika fästingmedel passar olika hundar olika bra

Tänk på att välja preparat efter dina och din hunds omständigheter för att hitta det bästa skyddet för din hund. Diskutera med veterinär kring faktorer som:

  • Ålder
  • Vikt
  • Ras
  • Sjukdomar/känslighet
  • Biverkningar/miljöaspekter
  • Päls
  • Barn i hushållet
  • Andra husdjur (ex. katt, hundvalpar osv.)
  • Förekomst av fästingar och de smittsamma sjukdomar de sprider i området där hunden kommer att vistas, för att bedöma vilket preparat som passar din hund bäst.

Så här tar du bort en fästing

Fästingen plockas enklast bort med en fästingplockare. På apoteket finns ett stort sortiment av krokar, lasson och pincetter. Pincetter är enkla att använda, men tänk på att en pincett kan krossa fästingen. Lasson nyper automatiskt öglan runt fästingens huvud men för mindre fästingar som är svåra att avlägsna brukar en krok fungera bäst.

Välj passande storlek på fästingplockaren för att få med hela fästingen. För sedan in plockaren under fästingen, så nära huden som möjligt, för att ta bort den. Om inte hela fästingen avlägsnas kan huvudet sitta kvar, vilket kan ge en lokal reaktion som försvinner inom några dagar när resten av fästingen lossnat.

Så gör du när en del av fästingen sitter kvar

När vaknar fästingarna där jag bor?

Exakt när våra djur drabbas av fästingar beror på vädret. Fästingen blir aktiv när det är varmare än 5 °C, vilket kan innebära året runt i vissa delar av landet. Här ser du på ett ungefär när det är fästingsäsong där du bor:

  • Norra Sverige: Maj-September
  • Östra och norra mellan Sverige: April-Oktober
  • Södra Sveriges inland: Mars-November
  • Södra Sveriges kuster: Februari-December

Var sätter sig fästingarna på hunden?

Det kan vara svårt att upptäcka fästingar, särskilt om din hund har lång och tjock päls. Därför är det viktigt att regelbundet gå igenom djurets päls, framför allt efter skogspromenader eller om ni promenerat i högt gräs.

Fästingsjukdomar och symtom

Alla fästingar bär inte på någon smitta, men risken att din hund infekteras är större ju längre fästingen sitter kvar. Det är fler hundar som infekteras utan att få symtom än de som faktiskt blir sjuka. Den vanligaste fästingburna infektionen som ger symptom på hund är anaplasmos (orsakat av en anaplasma-bakterie).

Anaplasmos (tidigare kallat ehrlichios)

Anaplasmos är en bakteriell infektion som främst drabbar hundar. Symtomen är framför allt trötthet, dålig aptit, feber, ömhet i muskler och leder.

Borrelios

Borrelia är en typ av bakterie som kan infektera hundar men som sällan ger några symptom. Ungefär 5% av de infekterade hundarna insjuknar i borrelios.

Borrelia hos hund 

TBE

TBE är en sjukdom som orsakas av ett virus som sprids genom fästingbett. Viruset kan ge hjärninflammation och drabbar framförallt människor. Hundar kan infekteras med TBE-virus men får sällan symtom. TBE förekommer i vissa områden och där rekommenderas människor att vaccinera sig men det finns inget vaccin för djur.

Se vår film om hur du kan förebygga och ta bort fästingar på din hund

Veterinär Lotta Möller berättar om vilka sjukdomar hunden kan få av fästingbett och om när du behöver söka veterinärvård.