Så flyttar du din djurförsäkring – steg för steg
- Jämför din nuvarande försäkring med försäkringen du vill byta till.
- Ta reda på när din nuvarande försäkring löper ut. Huvudförfallodagen, dagen då försäkringen löper ut, hittar du i ditt försäkringsbrev.
- Teckna en ny försäkring innan du avslutar försäkringen du vill byta ifrån för att undvika ett glapp mellan avtalen. Redan 90 dagar framåt i tiden kan vi förbereda din blivande försäkring.
- När du ansöker om en ny försäkring anger du en hälsodeklaration om djurets aktuella hälsa, dess sjukdom- och skadehistorik. Du behöver även ange djurets nuvarande försäkringsnummer och försäkringsbolag.
- Glöm inte att avsluta den tidigare försäkringen när du vet att den nya försäkringen trätt i kraft. Den tidigare försäkringen avslutas inte automatiskt när du tecknat en ny försäkring.
När kan jag byta försäkringsbolag på min djurförsäkring?
Du kan byta försäkringsbolag på din försäkring i samband med huvudförfallodagen, dagen då din nuvarande försäkring löper ut. Din huvudförfallodag hittar du i ditt försäkringsbrev. Redan 90 dagar framåt i tiden kan vi förbereda din blivande försäkring. Tänk på att alltid teckna en ny försäkring innan du säger upp din befintliga försäkring.
När du flyttar från ett svenskt försäkringsbolag är det i regel karensfritt, det vill säga försäkringen börjar gälla på en gång. Om du förbättrar försäkringen på något sätt blir det däremot ny karenstid på själva förbättringen.
Ett exempel på förbättring är om du bara haft en veterinärvårdsförsäkring tidigare, men väljer att teckna både veterinärvård och livförsäkring hos oss. Livförsäkringen är då en förbättring som omfattas av ny karenstid.
Vad gäller om mitt djur får en skada innan jag bytt försäkringsbolag?
Att byta försäkring från ett försäkringsbolag till ett annat är oftast inga problem om ditt djur är frisk och kry. Om olyckan skulle vara framme och den skadar sig eller blir sjuk efter det att du lämnat in en fullständig ansökan men innan den nya försäkringen trätt i kraft kommer försäkringen täcka kostnader som uppkommer efter det att försäkringen börjat gälla. Agria står alltså för risken för nya sjukdomar och skador (enligt villkoren) som uppkommer efter ansökningsdag men som ger kostnader efter att försäkringen trätt i kraft.*
Exempel: Du har lämnat in en fullständig ansökan om ny försäkring den 1 juli, som ska börja gälla 1 september, och din hund skadar sig 25 augusti. Försäkringen kommer inte täcka kostnader som uppkommer gällande skadan innan den 1 september. Däremot kommer din nya försäkring täcka kostnaderna gällande samma skada som uppkommer efter 1 september.*
*Detta gäller vid byte av försäkringsbolag, där det är samma djurägare som tecknar försäkringen.
Information om min tidigare djurförsäkring
För att vi ska kunna säkerställa att ditt djur varit försäkrat tidigare, hur lång period och i vilken omfattning är det viktigt att vi får ta del av det försäkringsbolag och försäkringsnummer som djuret har haft.
Vid en skadereglering kan det ibland behövas en fullmakt från dig, som säger att vi får ta del av försäkringsinformationen som finns kring ditt djur i det tidigare försäkringsbolaget.
Går det att få samma djurförsäkring som jag haft i tidigare bolag?
I regel kan du få en försäkring som är mer eller mindre likvärdig – men det är alltid viktigt att läsa igenom villkoren så att den nya försäkringen fyller dina behov gällande innehåll, självrisker och ersättningsbelopp. Det är viktigt att ditt djur är frisk och kry innan du byter försäkring. Vid pågående sjukdom, skada eller vid återkommande problematik kan djuret få en reservation hos oss. En reservation innebär att vi inte ersätter just den skadan eller sjukdomen. Vi gör alltid en individuell bedömning.
Behöver jag veterinärbesiktiga min hund eller katt för att kunna byta försäkringsbolag till Agria?
Du behöver inte veterinärbesiktiga om du planerar att veterinärvårdsförsäkra ditt djur, då krävs endast en hälsodeklaration. Ett undantag är dock om ditt djur är importerad från ett land utanför Norden inom senaste fyra månaderna, då krävs ett veterinärintyg.
Veterinärintyg kan krävas om du kompletterar försäkringen med en livförsäkring om:
- Livbeloppet överstiger 30 000 kr för hund.
- Livbeloppet överstiger 20 000 kr för katt.
- Livbeloppet överstiger 20 000 kr för papegoja. En importerad papegoja erbjuds dock inte livförsäkring första året.
Finns det situationer då jag inte bör byta djurförsäkring?
Vi vill inte att du ska byta bolag om det finns en risk för att du blir utan ersättning om ditt djur blir sjuk eller skadad. Det är därför viktigt att du ger oss så mycket information som möjligt om din hund eller katts aktuella hälsa, dess sjukdom- och skadehistorik. Vi rekommenderar alltid det som är tryggast för dig och din hund/katt, ibland kan det betyda att vi råder dig att behålla ditt nuvarande försäkringsbolag.