Symtom på klobrott hos katt
Vanliga tecken på klobrott:
- Överdrivet slickande: Katten börjar plötsligt slicka och tvätta sig intensivt på tassen.
- Blödning: Du ser tufsig päls eller blodigt sekret vid klofalsen
- Hälta: Katten kan visa smärta vid beröring av tassen och i mer ovanliga fall bli halt.
Vad kan jag göra själv?
- Rengör: Tvätta rent med koksaltlösning. Ljummet vatten funkar också om du inte har tillgång till koksaltlösning.
- Inspektera skadan: Undersök alla klorna och särskilt området kring den skadade klon noggrant för att bedöma skadans omfattning.
- Förhindra ytterligare skada: Använd krage för att förhindra att katten slickar på den skadade klon. Ibland kan du behöva klippa bort en bit av klon för att undvika att skadan förvärras.
När ska jag kontakta veterinär?
Om du misstänker att din katt har skadat en klo, sätt gärna på katten en krage och/eller skydda tassen med tubgas. Kontakta din veterinär för råd. Klobrott är oftast inte akuta, men kan vara smärtsamma och leda till infektion i tån om de inte behandlas korrekt.
Läkningstid efter ett klobrott
Om veterinären behöver ta bort hela klokapseln, måste kattens tass skyddas med tubgas eller bandage i några dagar. En krage behövs oftast för att hindra katten från att slicka på tassen. Om katten har krage på sig ska den hållas inomhus och under uppsikt tills skadan är helt läkt.
Stäm av med din veterinär vad som gäller för eventuella återbesök och vad du ska vara uppmärksam på under läkningen.
Om hela klokapseln tas bort, växer ofta en ny klokapsel fram efter några veckor. Den nya klokapseln kan bli något deformerad.
Förebygg kloskador med regelbunden klovård
Om du har en innekatt kan du klippa kattens klor regelbundet för att förebygga kloskador. Du vänjer också katten vid hantering och kommer lättare att upptäcka eventuella kloskador. Det är ett bra sätt att förebygga kloskador och tidigt upptäcka om en klo är skadad. Har du en innekatt kan du gärna erbjuda flera klösytor i hemmet.
Kattens klor kan behöva klippas
Misstänker du att din katt mår dåligt?
Kontakta din veterinär eller Agrias sjukvårdsrådgivning för råd. Vid behov kan de boka en tid hos en veterinär eller klinik för att säkerställa att din katt får rätt vård i rätt tid. Vid akut sjukdom eller svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.