Så hjälps vi åt att hålla rabies borta från Sverige
- Vaccinera katten vid utomlandsresa
- Köp inte en katt utan känd hälso- och vaccinationsstatus från andra länder
- Undvik kontakt med okända djur i andra länder
- Känn till symtomen för rabies
- Kontakta genast veterinär vid misstanke om smitta
Förebygg rabies genom vaccination
Vaccinera din katt mot rabies om din katt ska följa med dig utomlands. Grundvaccin mot rabies består av en till två sprutor. Resan får ske från Sverige först 21 dagar efter att grundvaccinationen är klar. Hur ofta du behöver fylla på din katts rabiesvaccination är olika beroende på rabiesvaccin. Därför är det viktigt att du själv håller koll på när det är dags för påfyllnad.
Resa utomlands med katt
Innan du reser utomlands med din katt, är det viktigt att alltid besöka Jordbruksverkets hemsida för att läsa på om vilka regler som gäller för resor med djur in i Sverige. Katten ska vara vaccinerad mot rabies, ID-märkt och ha ett EU-pass för sällskapsdjur. Vissa länder har särskilda krav för att katten ska få följa med, så ta reda på vad som gäller för landet du planerar att resa till.
Tänk på det här när reser med katten
Symtom av rabies
Rabiesvirus orsakar en hjärninflammation som kan skapa beteendeförändringar hos en smittad katt. Exempelvis kan en katt som vanligtvis är skygg förlora sin skygghet medan en katt som vanligtvis är social kan bli skygg eller aggressiv. Om sjukdomen fortgår kan hunden drabbas av förlamningar, rörelsestörningar och krampanfall innan katten dör.
Hur smittar rabies?
Rabies smittar via saliv från ett infekterat djur genom ett sår i huden eller till slemhinnan. Efter att en katt blivit smittad kan det ta veckor eller månader innan katten uppvisar sjukdomssymtom. Alla varmblodiga djur och människor kan smittas av rabies. Rabies går inte att bota men sjukdomen kan undvikas genom vaccination. Rabies är en anmälningspliktig sjukdom.
Hur ställs diagnosen rabies?
För att kunna ställa diagnosen rabies måste katten avlivas och hjärnmaterial undersökas.
Källa: