Katter kan bära på klamydiabakterien och smitta andra utan att själva vara sjuka.
Symtom på klamydia hos katt
Klamydia (Chlamydophila felis) börjar ofta med en misstanke om att katten fått en vanlig ögoninflammation. En inflammation som börjar i ett öga men som snart sprider sig till båda. Bindehinnan (konjunktiva) kan svullna kraftigt och rodna. Det rinner klar vätska från ögonen som senare även blir varblandad. Feber och nedsatt aptit kan förekomma. Infektionen drabbar ofta unga katter som är yngre än 9 månader ochbor i ett hushåll med flera katter. Misstänker du att din kattunge fått klamydia bör du kontakta veterinär eftersom de blir svårast sjuka.
Hur smittar klamydia?
Klamydia smittar framför allt via ögonsekret. Sjukdomen smittar först och främst genom direktkontakt. Inkubationstiden, det vill säga tiden från att katten smittas till dess att den visar symtom, varierar från 2-5 dagar. Katter kan smitta upp till 60 dagar efter infektion och det förekommer även att katter blir persistent infekterade, vilket innebär att de fortsätter sprida infektionen så länge de lever.
Hur ställs diagnosen?
Veterinären ställer diagnosen klamydia (Chlamydophila felis) genom att ta prov från ögat hos en katt som har symtom. Provet bör tas så tidigt som möjligt efter att katten fått första symtom. Det är svårare att få med bakterien i provet ju längre tiden går.
Behandling av klamydia hos katt
Klamydia kan behandlas med antibiotika och har du fler katter hemma kan alla behöva behandlas samtidigt i fyra veckor.
Vaccinera mot klamydia
Det går att vaccinera mot klamydia för att lindra symtomen som sjukdomen ger men vaccinerade katter kan fortfarande bära på bakterien och smitta andra.
Om du har fler katter
Klamydia är vanligare i hushåll med många katter än för de med endast en katt. Det beror på att katter kan bära på bakterien och därmed smitta andra utan att själva vara sjuka. Katter som tidigare haft klamydia och blivit friska kan smittas igen.