Urinvägsinfektion hos hund orsakas oftast av bakterier från tarmen som letar sig upp till urinblåsan. Eftersom urinblåsan alltid är steril gör bakterierna att en infektion uppstår. Tikar drabbas oftare än hanar av blåskatarr eftersom deras urinrör är kortare. Dessutom är avståndet mellan analöppningen och vaginan på tiken kortare, vilket gör det lättare för bakterier att vandra upp.

Symtom på urinvägsinfektion hos hund

  • Hunden kissar ofta
  • Blod i kisset
  • Hunden visar att det gör ont när den kissar
  • Slöhet
  • Nedsatt aptit
  • Feber

Urinvägsinfektion - smärtsamt och obehagligt

Urinvägsinfektion i sig är inte farligt för hunden men den kan i värsta fall gå upp i njurarna. Har du haft sjukdomen själv vet du också att det inte är en speciellt behaglig känsla. Boka en tid hos veterinären om du misstänker att hunden har urinvägsinfektionen.

Genom att ta ett urinprov kan veterinären fastställa om det är urinvägsinfektion. Vanligen gör man en odling på urinen för att säkerställa vilken bakterie som orsakat infektionen så att hunden får rätt typ av antibiotika.

Urinsten en följd av urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion läker vanligen utan problem men kan också leda till en viss typ av urinstensbildning. För att veta om urinsten förekommer måste man undersöka urinblåsan och urinröret med röntgen eller ultraljud.

Utöver det finns det andra typer av urinstenar som bildas av andra orsaker och som har olika sammansättningar som kan ge symptom som liknar de man ser vid en urinvägsinfektion. Vissa leversjukdomar kan leda till stenbildning, genetiska faktorer kan spela roll och ibland vet man inte orsaken.En del kan hanteras med hjälp av speciellt foder eller läkemedel och en del måste plockas ut kirurgiskt.

Om en urinsten skulle fastna och täppa till urinröret kan det innebära livsfara för hunden. Urinstopp kan nämligen leda till förgiftning av hunden. Om du misstänker att din hund inte kan kissa måste du alltid kontakta veterinär akut.

Förebygg urinvägsinfektion hos hund

För att minska risken att hunden ska drabbas av urinvägsinfektion ska du tänka på att rasta den så tidigt som möjligt på morgonen och så sent som möjligt på kvällen. Det beror på att tiden som urinen befinner sig i blåsan då minskar och även risken för bakterietillväxt. Se också till att hunden alltid har fri tillgång till vatten så att den dricker.

Vanliga frågor om urinvägsinfektion

Vanliga symtom på att en hund har urinvägsinfektion är att den kissar ofta, urinen kan vara blodblandad eller hunden visar att det gör ont att kissa.

 

Urinvägsinfektion hos hund orsakas oftast av bakterier från tarmen som letar sig upp till urinblåsan. Eftersom urinblåsan alltid är steril gör bakterierna att en infektion uppstår.

Om din hund försöker kissa men ingen urin kommer kan det bero på att inflammation retar men kan också bero på att en urinsten har fastnat och täppt till urinröret vilket kan innebära livsfara för hunden. Urinstopp kan nämligen leda till njursvikt vilket kan vara livshotande. Om du misstänker att din hund inte kan kissa måste du alltid kontakta veterinär akut.

Att det kommer blod när din hund kissar kan vara tecken på att din hund har urinvägsinfektion och att slemhinnan är irriterad. Boka tid hos veterinären för att ta ett urinprov.

Det finns ingen anledning att ge C-vitamin förebyggande till en frisk hund som äter fullfoder. En hund som får upprepade besvär av urinvägsinfektion kan eventuellt bli hjälpt av C-vitamin men rådfråga alltid med din veterinär innan du börjar ge din hund tillskott.