Ylva Trygger är veterinär och driver företaget Canis Academy. Hon har en egen personlig liten veterinärpraktik, ansvarar för en hundsjukvårdskurs på distans och har skrivit boken ”Första Hjälpen – när olyckan är framme”. Hon håller också föreläsningar om Första Hjälpen för hundägare, denna gång äger föreläsningen rum på Dogma i Stockholm och vi från Agria är på plats.
– Första hjälpen handlar om att få hunden att överleva samt om hur du förhindrar hundens tillstånd att förvärras, inleder Ylva.
Hjärtfrekvens – hur fort slår hundens hjärta?
För att känna igen hur en sjuk hund beter sig måste du veta hur en frisk hund ser ut och fungerar.
– En vuxen hund har till exempel en hjärtfrekvens på 70-100 slag per minut. Ett tips är att räkna hur många slag hundens hjärta slår på 15 sekunder och sedan multiplicera antalet med fyra, tipsar Ylva.
För att kontrollera hjärtslagen böjer du hundens armbågsled lite bakåt och uppåt och där innanför hittar du hjärtat. Både styrkan och rytmen på slagen är intressanta.
Stora och äldre hundars hjärtan slår långsammare än mindre och yngre hundars som kan slå upp till 200 slag per minut. En rädd och stressad hund har också en snabbare frekvens.
– Det är även bra att veta att hundens hjärta slår långsammare när den andas in än när den andas ut, säger Ylva.
Lättaste stället att hitta pulsen på är i skåran längs bak på hundens mage.
Andning – hur andas hunden?
Den vuxna hunden tar 8-20 andetag per minut och den yngre upp till 30. Det ska gå lika lätt för hunden att andas in som ut.
– Om så inte är fallet kan det vara ett tecken på att något fastnat i luftstrupen.
En hund som buk-andas (tar i med magen) efter en olycka kan ha fått inre blödningar. Dämpade andningsljud är också ett tecken på inre blödningar.
– Lyssna och titta därför noga på hur hunden andas, uppmanar Ylva.
Slemhinnor – vilken färg har tandköttet?
Slemhinnorna i munnen (tandköttet) kan ge tydliga indikationer på hur hunden mår. Hundens slemhinnor både i munnen och under ögat ska vara laxrosa.
– Är slemhinnorna röda kan det tyda på stress och kraftiga infektioner medan bleka slemhinnor kan betyda inre blödningar, säger Ylva. Vissa förgiftningar kan också ge en svart rand i tandköttet (Obs! Ej att förväxla med pigmenterat tandkött).
En bra sak att kontrollera är den ”kapillära återfyllnanden”, det vill säga hur snabbt tandköttet återfår sin färg efter tryck.
– Tryck ditt finger mot tandköttet och kontrollera att färgen kommer tillbaka inom tre sekunder. Om den inte gör det bör du kontakta veterinär, säger Ylva.
Om slemhinnorna i munnen känns kladdiga kan det vara ett tecken på uttorkning och då ska du även göra ”hudveckstestet”.
– Lyft upp lite av huden. När du släpper ska huden snabbt och smidigt lägga sig tillrätta igen. Blir det ett kvarstående hudveck kan hunden vara uttorkad.
Kroppstemperatur – har hunden feber?
En vuxen hund har en normal kroppstemperatur på 37.5 till 39.0 grader. En ung hund kan ligga lite högre.
– En varm sommardag eller vid stress kan hunden komma upp i 40 grader utan att ha feber.
Hundens temp tas i rumpan och helst ska du göra det på morgonen alternativt när hunden vilat i minst 20 minuter.
Egen journal med hundens data och sjukdomshistoria
Ylva tipsar alla hundägare om att samla viktig information om hunden som sjukdomshistoria, försäkringspapper, vaccinationskort med mera i en pärm som du enkelt och snabbt kan ta med till veterinären.
– Där kan du också föra en egen liten journal över hundens löp, skendräktigheter, medicinbehandlingar, normal kroppstemperatur och liknande. Som veterinär är det mycket lättare att ställa rätt diagnos om det finns en bra sjukdomshistoria, säger Ylva.
Om du ska resa bort eller flytta kan du också be din veterinär att skriva ut hundens riktiga journal vilken kan vara en stor hjälp för en ny veterinär som ska behandla din hund.