Vad är giftigt för hundar?

Lista över vad som är giftigt för hundar:

  1. Blågröna alger
  2. Choklad
  3. Deg
  4. Ekollon
  5. Getingstick
  6. Glykol
  7. Kakao
  8. Lök
  9. Nötter
  10. Paddor
  11. Russin
  12. Råttgift
  13. Salt
  14. Vindruvor
  15. Värktabletter
  16. Giftiga växter
  17. Xylitol

Hundförsäkring

Vad kostar det att försäkra min hund?

Få minst40%rabatt

Misstänker du att din hund har blivit förgiftad?

Är du osäker på hur du ska agera eller vid misstanke om förgiftning bör du kontakta veterinär för rådgivning och eventuell behandling. Avvakta inte och se om symtom eventuellt utvecklas. En del förgiftningar ger symtom snabbt, andra först efter några dagar. Vissa förgiftningar kräver akut behandling oavsett om symtom på förgiftning eller inte.

Förbered dig inför samtalet med veterinären:

  • Vad har din hund ätit
  • Hur mycket har din hund fått i sig
  • När åt hunden det olämpliga

Rådgör alltid med en veterinär om du är osäker. Är din hund försäkrad i Agria ingår det sjukvårdsupplysning per telefon alla dagar, året om.

Om du måste uppsöka veterinär är det bra att ta med så mycket information som möjligt om vad och hur mycket din hund har ätit.

Blågröna alger

Blågröna alger, eller cyanobakterier som de egentligen heter, kan bilda toxiner/gifter som är extremt farliga för din hund. Hundar som badar eller dricker vatten ur sjöar eller vattendrag under algblomning kan drabbas av allvarligt förgiftning. Om din hund blir förgiftad eller inte beror på halterna av algtoxiner i vattnet, hur länge din hund badat och om hunden druckit av vattnet. Om du misstänker att din hund har kommit i kontakt med blågröna alger ska du skölja och schamponera pälsen så snart som möjligt. Sätt gärna på en krage för att förhindra att hunden slickar i sig av vattnet med alg innehåll, även efter att du har duschat den. Kontakta veterinär direkt för råd.

Symtom

Kräkning och diarré, ökad salivering, kramper. Det finns risk för allvarlig påverkan på inre organ, blödningar och även dödsfall.

Algförgiftning hos hund

Statens Veterinärmedicinska Anstalt om blågröna alger

Choklad

Choklad innehåller teobromin och koffein. Framför allt är det teobromin som är giftigt för hundar men även koffein. Hur mycket choklad en hund kan äta utan att få symtom på förgiftning beror på hundens storlek och mängden teobromin i chokladen. Mörk choklad med hög kakaohalt innehåller mest teobromin.

Hur mycket choklad är farligt?

Har din hund ätit choklad bör du alltid kontakta veterinär, eftersom även små mängder kan ge symtom på förgiftning. Det finns även individuella skillnader som påverkar hur hundar tål intag av choklad.

En hund på 10 kilo kan få förgiftningssymtom vid intag av 15 mg osötad, mörk choklad eller 25 mg mörk, sötad choklad.

Ljus choklad är mindre giftigt och mängder under 150 g för en 10 kilos hund, ger sannolikt ingen förgiftning. Dock kan hunden få symtom från mag/tarmkanalen med diarré och/eller kräkning.

Praliner och chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad och därmed mindre mängd teobromin.

Vit choklad innehåller ingen eller liten mängd teobromin.

Symtom

Kräkningar, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakningar, ökad salivutsöndring, hjärtklappning, kramper m. m. Kan även leda till koma och dödsfall

Hur mycket choklad kan en hund äta?

Deg

Jäsande degar är inte bra för hundar att äta. Rå deg kan jäsa i hundens mage och det kan bildas alkohol. Jäsningsprocessen kan ge upphov till magsäcksdilatation och även etanolförgiftning. Behandling hos veterinär kan komma att krävas. Tillståndet är sällan livsfarligt men kan skapa stort obehag för din hund. Var därför noga med att ställa degen utom räckhåll för din hund.

Symtom

Buksmärta, kräkningar, nedsatt allmäntillstånd, koma med mera.

Ekollon

Ekollon innehåller tannin som hundar är känsliga för då det är frätande. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar och kan i vissa fall skada njurarna och levern. Ekollon kan även leda till att tarmen blockeras.

Symtom

Hunden kan må illa och/eller kräkas, verka slö, sluta äta, bli förstoppad för att inom 2-10 dygn få en tjärliknande diarré.

Ekollon är giftigt för hundar

Getingstick

De flesta hundar klarar ett getingstick bra. En lokal svullnad uppstår ibland av getingsticket och hunden kan bli lite öm på stickstället. Men hundar kan precis som människor vara överkänsliga mot exempelvis getingstick och därför få en allergisk reaktion som kan behöva veterinärvård. Om hunden skulle få många stick samtidigt ökar också risken för en allergisk reaktion.

Symtom

Om man har en allergisk hund så visar sig reaktionen ganska omgående efter sticket. En hund som är allergisk mot getingstick kan bli allmänpåverkad, svullna i området för bettet, få klåda och/eller nässelutslag. Om sticket är i munhåla eller svalg finns risk för andningsbesvär.

Hundar blir ofta stuckna i nosen eller i ansiktet. Om hunden visar tecken på nedsatt allmäntillstånd eller andningsbesvär ska du alltid kontakta veterinär direkt.

Getingstick på hund är oftast ofarligt och besvären brukar försvinna av sig själva inom någon timme.

Getingstick på hund är oftast ofarligt

Glykol

Glykol är mycket giftigt för hundar, även i liten mängd. Kylarvätska och spolarvätska är exempel på vätskor som innehåller glykol. Glykol är väldigt sött och hundar brukar tycka att det är gott att slicka i sig. Glykolförgiftning kan framför allt ge hunden allvarliga njurskador, obotliga skador kan uppkomma innan symtom ses men det kan även leda till döden. Kontakta veterinär akut vid misstanke om glykolförgiftning då behandling måste sättas in snabbt.

Symtom

De första tecknen på förgiftning visar sig från 30 minuter till 12 timmar efter att hunden fått i sig glykolen. Symptomen är illamående, kräkningar, kraftigt ökad törst och vinglighet. Ibland beskriver hundägare det som att hunden verkar berusad.

Glykol är livsfarligt för hundar

Kakao

Kakao innehåller teobromin som är giftigt för hundar. Hur mycket kakao en hund klarar utan att få symtom på förgiftning varierar med hundens storlek och mängden som den ätit.

Symtom

Kräkningar, buksmärtor, ökad törst, inkontinens, skakningar, ökad salivutsöndring, hjärtklappning, kramper, m.m. Kan även leda till koma och dödsfall.

Lök & vitlök

Lök innehåller allicin som är giftigt för hundar. Allicin finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka blodbrist hos din hund. Ca 50 gr lök till en 10 kilos hund ger lindrig förgiftning. Vitlök är 5 gånger mer giftig än lök. Ge därför inte din hund någon form av lök. Även lök- och vitlökspulver ska undvikas.

Kontakta veterinär akut vid misstanke om lökförgiftning då tidig behandling krävs, helst innan symtom har utvecklats.

Symtom

Diarré, kräkningar, kramper, minskad aptit, andningsbesvär, bleka slemhinnor, buksmärtor. Kan även leda till dödsfall.

Hur mycket lök eller vitlök är farligt för hund?

Nötter

Macadamianötter anses vara giftiga för hund. Saltade nötter kan leda till saltförgiftning hos din hund men är oftast ofarligt i mindre mängd. Och nötter med skal kan vara svåra för hunden att bryta ner och kan då fastna i tarmen.

Symtom

Slöhet, vinglighet med svårigheter att stå och gå, kräkningar och diarré. Symtomen kan sitta i något dygn.

Paddor

Paddor har körtlar i huden som avsöndrar ett ämne som är mer eller mindre giftigt. Paddgifter kallas även för bufotoxiner och de svenska paddornas gifter anses inte vara lika giftiga som i andra länder.

Symtom

Om en hund biter tag i, slickar eller äter en levande padda kan det leda till att hunden börjar dregla kraftigt, vilket i värsta fall kan leda till vätskeförlust. Hunden kan även bli desorienterad och slö.

Paddor är giftiga för hundar

Russin

Russin kan orsaka akut njursvikt hos hund. Man vet inte varför vissa hundar blir sjuka och andra inte. Något samband mellan intagen mängd och förgiftning hos hund har inte kunnat konstaterats. Men det finns fall där hundar har blivit förgiftade av enstaka russin. Russin, vindruvor med eller utan kärnor, vita, gröna eller röda spelar ingen roll; alla är potentiellt giftiga för hund.

Symtom

Dominerande symtom är kräkning som uppkommer 2 till 48 timmar efter intag, ibland kombinerat med snabbt insättande diarré. Buksmärta, vinglighet och svaghet kan uppkomma inom 24 timmar, men i de flesta fall tar det upp till 5 dagar innan dessa symtom kommer. Tidigt insatt behandling för att skona njurarna är avgörande. Kontakta alltid veterinär om din hund ätit russin, även i mindre mängd.

Russin giftigt för hund

Råttgift och musgift

Råttgift innehåller ämnen som försämrar blodets förmåga att koagulera. Om din hund fått i sig råttgift kan det leda till inre blödningar. Detta tillstånd kan vara livshotande.Om hunden nyligen intagit råttgift så ges kräkmedel och eventuellt medicinskt kol. En hund som fått i sig en farlig mängd råttgift behandlas med K-vitamin som motgift.

Musgift som innehåller Alfakloralos

Vissa typer av musgift kan innehålla substansen Alfakloralos. Ämnet kan orsaka kramper och medvetslöshet hos hundar. Alfakloralos förbjöds för försäljning till privatpersoner i december 2019 av Kemikalieinspektionen, på grund av ökat antal förgiftningsfall.

Symtom vid förgiftning av råttgift

Symtom på förgiftning efter intag av råttgift kan komma smygande under några dagar. Senare kan hunden få besvär i form av kräkning, diarré och buksmärta. Råttgift påverkar blodets koagulationsförmåga och kan därför ge blödningar. Tecken på inre blödning kan vara svåra att upptäcka. Ibland ses små punktformiga blödningar i slemhinnor eller hud. Kontakta alltid veterinär vid misstanke om förtäring av råttgift.

Symtom vid förgiftning av musgift

Symtom på att en hund fått i sig musgift kommer ofta tidigt efter intag, inom minuter till timmar. Ämnet kan orsaka nedsatt allmäntillstånd, kramper och senare ibland medvetslöshet hos hundar. Det finns inget motgift mot musgiftet alfakloralos. Behandling ges symtomatiskt och bedöms i varje enskilt fall.

Så kan råttgift och musgift påverka hunden

Salt

Om din hund får i sig för mycket salt kan den drabbas av saltförgiftning. Om din hund har druckit saltvatten eller ätit salt mat, kan den bli saltförgiftad. Ge aldrig din hund salt i syfte att framkalla kräkning, kontakta istället veterinär för råd.

Symtom

Diarré, kräkningar, seghet, stelhet, kramper med mera.

Svamp

Vissa svampar är giftiga för hundar. Flugsvampar känner nog de flesta igen, men det finns flera sorters svampar som kan få din hund att må dåligt. Om du misstänker att din hund ätit giftig svamp är det viktigt att kontakta veterinär så fort som möjligt.

Symtom

Symtomen är olika beroende på vilken svamp hunden fått i sig. Vanliga symtom på svampförgiftning är ökad salivering, skakningar/kramper, kräkning och diarré samt nedsatt allmäntillstånd. Ofta kommer symtomen snabbt men de kan även komma efter någon till några dagar. Men det finns svampar som ger symtom först några dagar senare.

Se upp för svamp som är giftig för hundar

Vindruvor

Vindruvor kan orsaka akut njursvikt hos hund. Man vet inte varför vissa hundar blir sjuka och andra inte. Något samband mellan intagen mängd och förgiftning hos hund har inte kunnat konstaterats. Men det finns fall där hundar har blivit förgiftade av enstaka vindruvor. Russin, vindruvor med eller utan kärnor, vita, gröna eller röda spelar ingen roll; alla är potentiellt giftiga för hund.

Symtom

Dominerande symtom är kräkning som uppkommer 2 till 48 timmar efter intag, ibland kombinerat med snabbt insättande diarré. Buksmärta, ataxi (vinglighet) och svaghet kan uppkomma inom 24 timmar, men i de flesta fall tar det upp till 5 dagar innan dessa symtom kommer. För att undvika njursvikt kan det krävas tidigt insatt behandling med vätskedropp under samtidig bevakning av njurvärdena

Vindruvor giftigt för hund

Värktabletter

Läkemedelsförgiftning orsakas för det mesta av att hundägare tror att man kan ge samma smärtlindring som man själv använder till sitt djur. Men så är inte fallet. Det är viktigt att aldrig ge någon form av humanläkemedel till hund utan föregående ordination av veterinär. Doseringen och lämpligheten skiljer sig mellan människa och hund. Vissa värktabletter kan leda till allvarlig förgiftning hos hund även i låg dos.

Symtom

Ibuprofen (t.ex. Ipren) kan ge kräkningar, diarre och njursvikt och skall aldrig ges till hund. Vid överdos av paracetamol (t.ex. Alvedon) kan hunden få leverskador, försämrad syretransportering i blodet. Acetylsalicylsyra kan ge kräkningar och diarré.

Växter

Vissa växter, till exempel lökväxter som hyacint, tulpan med flera, kan ge förgiftning hos hund. Andra växter kan ge mindre allvarliga symtom men ändå vara besvärande för hunden, exempel på detta är kaktusar och växter som innehåller växtsaft som kan ge lokala besvär i munhålan. Symtom som kräkningar och diarré är vanliga symtom vid förgiftning. Vid intag av lökväxter kan njurarna påverkas. eller att växtsaften kan ge sveda i hundens mun.

Symtom

Symtomen varierar beroende på vilket farligt ämne växten innehåller och hur mycket hunden har fått i sig. Symtom som kan förekomma är kräkningar, diarré, ökad salivering, klåda, slöhet, buksmärta, ökad törst, vinglighet, kramper och andningsbesvär.

Giftiga och farliga växter för hund

Xylitol

Xylitol är farligt för hundar då det sänker blodsockernivån och kan förgifta din hund. Tandkräm, tuggummi, godis och lättprodukter är exempel på produkter som innehåller xylitol. Hur mycket xylitol en hund tål beror på hundens vikt och mängden xylitol hunden ätit. Ge därför aldrig din hund något som innehåller xylitol. Om hunden fått i sig en större mängd xylitol går behandlingen ut på att hindra mag-, tarmkanalen från att ta upp xylitol genom framkallande av kräkning. Behandligen utgörs oftast av intravenöst dropp men avgörs från fall till fall.

Symtom

Kräkningar, skakningar, slöhet, lågt blodsocker, kramper, medvetslöshet med mera. Kan leda till dödsfall.

Xylitol kan orsaka förgiftning hos din hund

Misstänker du att din hund mår dåligt?

  • Kontakta oss året om, dygnet runt. Läs mer här
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
  • Vårt mål är att din hund ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.