Anna Nähl visste redan innan hon började studera till sjukgymnast att hon ville jobba med djur. Efter examen vidareutbildade hon sig till hundfysioterapeut och fortsatte att kombinera flera olika utbildningar med praktik hos veterinärer. När vi ses på hennes mottagning utanför Stockholm är alla hennes tre hundar på plats, Frank, Chili och Henry, alla vana vid att då och då få massage av matte.

Anna Nähl berättar att hundmassage kan vara bra av flera olika anledningar.

– Massage ökar blodcirkulationen, förbättrar nutritionen och får muskulaturen att slappna av. Med vanliga, enkla massageövningar där du stryker över hunden och jobbar i cirklar kan du aldrig skada hunden. Men om du vill behandla muskulaturen mer på djupet, eller misstänker att din hund har led- och muskelproblematik bör du alltid gå till en hundfysioterapeut för utredning först, säger hon. 

– För att få en god behandlingseffekt är det viktigt att lära sig mer ingående om hundens muskulatur och hur man använder de olika greppen, tillägger hon. 

Hur kan man se om en hund har ont?

– Ibland är det ju helt uppenbart när hunden haltar men ibland kan det vara svårt att se. Det man kan titta efter är avvikande beteenden som exempelvis att hunden slutar att hoppa upp i soffan eller inte längre vill sträcka ut sig på sängen. Problem med rörelseapparaten kommer ofta smygande men genom att göra en hälsokontroll av hunden kan du förebygga skador och stelhet, svarar Anna Nähl.

Hon tillägger också att det är viktigt att ha i åtanke att bara för att en hund leker när den släpps lös så behöver den nödvändigtvis inte vara frisk och smärtfri för det.

– Hunden går i gång på olika drifter men så fort den kommer hem och går och lägger sig så stelnar den kanske till igen. Om en hund visar tecken på exempelvis stelhet redan i sexårsåldern så bör det kollas upp, säger hon. 

Tips från Anna!

  • För dig som är intresserad av att lära dig mer om hundmassage: läs den litteratur som finns och skapa kontakt med en hundfysioterapeut och massör. 
  • Kolla upp vad som är normalstatus för just din hund för att få ett individanpassat verktyg. Kom ihåg att olika hundraser och olika individer skiljer sig från varandra. 
  • Massage i kombination med stresshantering kan frisätta bland annat hormonet oxytocin hos stressade hundar.

Enkla massageövningar som du kan göra hemma:

Övning 1: Effleurage - strykningar med hela handflatan, på denna bild längs hela ryggen. 

 

Övning 2: Bindvävsmassage - lyfter bindväven (huden) och knådar/mjukgör denna, på denna bild över nacken. 

Övning 3: Petrissage över skuldrans muskulatur. Petrissage betyder knådning och här knådas muskulaturen av handloven. 

Övning 4: Många hundar tycker om massage i ansiktet vilket har en väldigt lugnande effekt då det finns många punkter på huvudet som verkar lugnande. Vissa hundar kan dock på grund av stark integritet inte uppskatta att få massage i ansiktet, vilket man då bör undvika, eller sakta och stegvis vänja hunden vid denna beröring. 

Övning 5: Tassmassage uppskattas av många hundar. Vissa kan dock vara kittliga och det kan då krävas en lång tillvänjning samt att man tar lite mer "ordentligt" i tassen för att undvika den lättare beröringen som kan ge extra "kittlighet"

Övning 6: Hundar med problem i tåleder kan lätt bli stela i muskulaturen mellan tår och kring tass. Det är mycket bra att underhålla dessa tassar med massage samt passiv rörlighetsträning (där man böjer och sträcker i tålederna) för att hålla tassen mjuk och smärtfri.