Vad är artros?
Artros är en kronisk ledsjukdom som drabbar många hundar. Sjukdomen ger förändringar i brosk med pålagringar i omgivande benvävnad som försämrar hundens ledfunktion vilket gör att leden får en onormal belastning. Artros resulterar ofta i att hunden drabbas av en smärtsam inflammation som ger nedsatt rörlighet. Artros kan förekomma utan tydlig underliggande orsak och bero till viss del på mekanisk slitning men kan också vara sekundär till exempel en skada eller tillväxtrubbningar i lederna. Onormalt slitage såsom övervikt kan också förvärra tillståndet.
Symtom på artros hos hund
Symtom på artros är ofta vaga till en början och med tiden förvärras de.
- Stelhet efter vila som sedan ”värms ur”
- Svårigheter att röra på sig, till exempel lägga sig eller resa sig
- Hälta som förvärras efter kraftig motion, lek eller arbete som jakt
- Hunden vill inte hoppa, gå i trappor eller leka
- Minskad muskelmassa
Orsak till artros hos hund
Orsaken till artros kan vara primära, med andra ord utan bakomliggande faktorer, eller sekundära som betyder att artrosen orsakas exempelvis av osteokondros eller efter ett trauma.
Osteokondros ska alltid behandlas
Så behandlas en hund med artros
Behandling av artros går ut på att lindra smärta, försöka bibehålla funktion och rörlighet i hundens led samt bromsa sjukdomens händelseförlopp. Sjukgymnastik, massage, stretching, elektroterapi, laser, akupunktur, simning är några av behandlingar som kan bli aktuella för en hund med artros. Vilken behandlingsform som väljs är beroende på vad som passar dig och hunden bäst. Foder- och kosttillskott, som innehåller glukosamin och kondroitinsulfat, kan hjälpa en hund med artros. Även viktnedgång och justering av hundens hemmiljö bör diskuteras.
Massera hund med artros
Att massera en hund med artros kan hjälpa till att lösa upp spänningar i hundens muskulatur. Massage ökar blodcirkulationen, förbättrar nutritionen och får muskulaturen att slappna av. Med vanliga, enkla massageövningar där du stryker över hunden och jobbar i cirklar kan du aldrig skada hunden. Men om du vill behandla muskulaturen mer på djupet, eller misstänker att din hund har led- och muskelproblematik bör du alltid gå till en veterinär eller fysioterapeut för utredning först.
Effekter vid massage av hund med artros
- Blodcirkulation ökar
- Smärtan minskar
- Välbehaget ökar
Stretching kan öka graden av rörelse
Att stretcha hunden kan ge positiv effekt på ansträngd muskulatur och kan på sikt hjälpa hunden till ett ökat rörelseomfång och minskad smärta. Hos hundar med artros är stretching något som bör utföras under hela hundens liv och hund ska alltid vara uppvärmd innan du stretchar, förslagsvis efter promenaden. Stretching tillsammans med massage och medicinsk behandling kan ge hunden ett aktivt liv igen. Men för att stretchingen ska ge önskat resultat är det viktigt att det utförs på rätt sätt utifrån de anvisningar du fått av djurhälsopersonal, så som veterinär eller fysioterapeut.
Syfte med stretching av hund med artros
- Ledernas rörelseomfång ökar
- Spänningar i senor, ledband och ledkapslar släpper
- Skador förebyggs
- Muskelömhet kan minska
Simning belastar lederna minimalt
Simning i bassäng är ett skonsamt alternativ för en hund med artros. Simningen är en lågintensiv motion som utvecklar hundens kondition och styrka, samtidigt som musklerna stärks. I vattnet belastas lederna minimalt och avlastas från yttre påverkan. Simningen bör utföras under överseende av djurhälsopersonal. Till en början kan det handla om en minuts simning i bassäng. För en hund som är rädd för vatten och inte vill simma i bassäng kan alternativet dock göra mer skada än nytta.
Anpassa hundens hemmiljö
Förändringar av hundens hemmiljö bör alltid diskuteras i samband med att behandling mot artros påbörjas.
Exempel på förändringar i hemmet
- En mjuk och välvadderad hundsäng
- En varmvattenfilt under hundens filtar kan hjälpa mot stelhet
- Ett golv med bra fotfäste kan hindra hunden från att halka eller ramla
- Minimera antal trappor hunden går i, förslagsvis genom att använda en ramp
- Portabla ramper för att undvika att hunden exempelvis hoppar in och ut ur bilen
- Undvik överdriven aktivitet och intensiv lek med andra hundar
- Undvik mycket snö och is på vintern
- Undvik att hunden vistas i en kall, fuktig miljö utomhus. En hund med artros bör vistas i en varm och torr inomhusmiljö för att inte stelheten ska förvärras
Förebygg att hunden drabbas av artros
Du kan delvis förebygga att din hund drabbas av artros genom att hålla din hund i god kondition med bra muskelmassa som kan ge bra stabilitet för lederna. Övervikt belastar lederna ännu mer så om din hund är överviktig bör hunden bantas.
Överviktiga hundar
Hundens vikt och kondition är helt avgörande för att hunden, trots sin artros, ska kunna må bra. Övervikt belastar lederna och får artrosen att utvecklas snabbare. Fysisk aktivitet skapar i stället muskelmassa som hjälper till att stödja lederna. Det gör att hunden inte har lika ont när den rör sig
Överviktiga hundar – oroande hälsohot
Vanliga frågor och svar om artros
Vilka av hundens leder drabbas ofta av artros?
Vanligt förekommande leder som drabbas av artros är höftleder, armbågsleder, hasleder, knäleder och tåleder, med andra ord de leder som belastas mest.
Hur länge kan en hund med artros leva?
Artros är en obotlig sjukdom som försämrar livskvaliteten. Det kan i värsta fall leda till att djurägare och veterinär överväger avlivning för att förhindra onödigt lidande hos hunden.
Vad händer om man inte behandlar artros?
Artros är en kronisk och obotlig sjukdom som kan orsaka stor smärta men som kan gå att lindra med hjälp av olika behandlingsmetoder och genom att hålla hunden i normal vikt.
Forskning om artros
Hur ont har hundar med artros?
Artrossmärta som inte upptäcks eller som inte klingar av riskerar att utvecklas till kronisk smärta. Kronisk smärta är mer svårhanterad än akut smärta och påverkar hundarnas livskvalité på ett negativt sätt. Därför behövs fler giltiga och pålitliga metoder för att undersöka smärta och smärtrelaterad funktionsnedsättning vid rehabilitering av hundar med artros.
Hur ont har hundar med artros?
20 procent av hundarna lider av artros
Artros är en obotlig sjukdom som försämrar livskvaliteten. Det kan i värsta fall leda till att djurägare och veterinär överväger avlivning för att förhindra onödigt lidande hos hunden. Hela 20 procent av alla vuxna hundar lider av artros, men förekomsten varierar stort mellan olika raser och kroppsstorlek. Större, tunga hundar drabbas i större utsträckning. Överviktiga labradorer har exempelvis en förekomst av höftartros på 50 procent redan vid sex års ålder och en medianlivslängd som är två år kortare jämfört med labradorer som håller vikten. Studien är finansierad av Agria SKK forskningsfond.